Els bombardejos han continuat en el segon dia de guerra entre Israel i Palestina (Reuters)

Guerra Hamas-Israel: més d'un miler de morts i incertesa pel centenar d'ostatges

Israel ha recuperat posicions i ostatges, però encara hi ha més de 100 segrestats, i Hezbollah ha entrat a l'ofensiva des del Líban

RedaccióActualitzat

L'endemà de l'atac més mortífer contra Israel des del 1973, s'eleva el balanç de morts, que ja supera el miler a Israel i a Gaza.

A Israel les víctimes mortals de l'atac de Hamas ja superen les 700, segons ha confirmat el ministeri de Defensa israelià. Hi ha més de 2.100 ferits, 200 dels quals en estat crític, asseguren els serveis d'Emergències i del Ministeri de Salut israelià. El balanç encara és provisional i ha crescut força perquè s'hi han sumat els cossos trobats als municipis propers a Gaza que ahir van ocupar els milicians palestins i que aquest diumenge han tornat a quedar sota el control de l'exèrcit d'Israel. 

Un dels llocs on s'han trobat més víctimes és a l'esplanada on es feia el Festival Nova de música trance, en una zona desèrtica a prop de la Franja de Gaza. Els serveis de rescat han recuperat ja els cossos de 260 joves que eren al festival. Els assistents van fugir corrents en arribar els milicians per l'aire. 

També es comença a saber d'estrangers desapareguts o morts. És el cas d'un noi de 26 anys que treballava en la seguretat de la "rave" musical, o d'un altre britànic de 20 anys, que lluitava amb l'exèrcit d'Israel, o de dues ucraïneses que feia temps que vivien a Israel. 

L'exèrcit hebreu ha informat que entre les víctimes hi ha com a mínim 26 militars, però s'espera que la xifra augmenti al llarg del dia, a mesura que les defuncions es vagin notificant als familiars. 
 

413 palestins morts en la contraofensiva

La contraofensiva d'Israel sobre la Franja de Gaza no s'atura. Segons l'últim balanç oficial de Palestina, ha provocat 413 morts i 2.300 ferits.

En total, doncs, entre una banda i l'altra més de 1.000 morts i més de 4.000 ferits.

I cal tenir en compte que l'exèrcit d'Israel assegura que ha abatut més de 400 milicians i centenars més en territori d'Israel, de manera que el balanç pot ser encara pitjor. 

Dos homes en un carrer de Gaza on és evident la destrucció (Reuters/Mohammed Salem)


Israel recupera posicions, però continuen els combats

Els atacs han continuat en el segon dia de guerra. Israel ha recuperat posicions preses per Hamas, però continuen els bombardejos i els combats.

Les tropes israelianes han tornat a agafar el control de 29 llocs del seu territori on havien penetrat els milicians islamistes, però es mantenen els combats en 8 indrets més, segons ha informat el portaveu de l'exèrcit israelià, Richart Hecht.

Entre aquests 8 llocs hi ha les ciutats de Sderot i Be'eri, dues de les que han registrat més víctimes.

Militars israelians desplegats a Sderot, on han continuat els combats
Militars israelians desplegats a Sderot, on han continuat els combats (Reuters/Ronen Zvulun)

Hamas ha confirmat que la batalla continua. En un comunicat, ha parlat de "combats acarnissats" a l'interior d'Israel. Segons l'organització palestina, els enfrontaments amb les tropes israelianes continuen a diverses zones properes a la frontera amb Gaza, inclosa la ciutat de Ziki i els quibuts de Sufa i Mefalsim. 

En un discurs, el líder del moviment, Ismail Haniyeh, ha afirmat que l'assalt que va començar a Gaza s'estendrà a Cisjordània i Jerusalem i ha recordat que els habitants de la Franja viuen sota el bloqueig d'Israel des de fa 16 anys. Per això, diu, l'ofensiva no ha de sorprendre a ningú. "Quantes vegades us hem advertit que el poble palestí fa 75 anys que viu en camps de refugiats i us negueu a reconèixer els drets del nostre poble?", va remarcar.

La Lliga Àrab es reunirà d'urgència per abordar l'empitjorament de la situació. Tot i que encara no hi ha data, el rei del Marroc, Mohamed VI, que ostenta la presidència del Consell de la Lliga Àrab, ha convocat una trobada per aquesta setmana, al Caire, la capital d'Egipte. 

 

Encara hi ha almenys 100 ostatges en mans de Hamas

A les zones alliberades, els militars han pogut rescatar israelians segrestats per Hamas a llocs com la comissaria de Sderot o els quibuts de Be'eri i Ofakim, però l'exèrcit no n'ha donat xifres.

Encara hi ha "més de 100 personers" en mans de Hamas, segons ha dit aquest diumenge al govern d'Israel, una xifra que ja havia avançat l'ambaixada d'Israel als Estats Units ha elevat a un centenar els segrestats.

Entre els capturats, "soldats, però també civils, incloent-hi nens i avis", ha afirmat Hecht.

Les incursions terrestres dels milicians palestins van sorprendre els israelians i les imatges d'ostatges portats cap a la Franja de Gaza han inundat les xarxes socials, encara que és difícil verificar-les.

Israel ha demanat a Egipte, el principal mediador entre Palestina i l'estat jueu, que intercedeixi per alliberar els segresats, com a condició per aturar la guerra, segons recull l'agència EFE. 
 

Israel bombardeja Hezbollah al Líban per un atac amb míssils i trets de morter

Com ja es temia, els enfrontaments han arribat més enllà de la Franja de Gaza. Les milícies de Hezbollah han disparat diversos trets de morter i míssils cap a Israel des del sud del Líban, a l'àrea de les Granges de Cheeba, controlades per Israel però en disputa amb el Líban i Síria. 

"Hem atacat tres posicions de l'ocupació sionista", han reivindicat des de l'organització. 

En resposta, drons de l'exèrcit d'Israel han atacat infraestructura de l'organització xiïita a la zona.

"L'exèrcit continuarà operant en totes les regions i en qualsevol moment necessari per garantir la seguretat dels civils israelians", ha afirmat el portaveu militar d'Israel.

De fet, segons l'Agència Nacional de Notícies Libanesa, Israel ha tornat a bombardejar diverses poblacions del sud del Líban al migdia. 

"Els nous bombardejos han estat a la rodalia de les granges de Chebaa i els turons de Kfar Shuba", són els únics detalls que aporta l'ANN sobre aquesta nova ronda d'atacs.

Al Beirut, simpatitzants de Hezbollah s'han manifestat en suport amb els combatents palestins. "La nostra història, les nostres armes i els nostres coets estan amb vosaltres", ha afirmat Hashem Safieddine, alt càrrec de la milícia xiïta libanesa, durant un acte al suburbi de Dahieh. 

Manifestació de Hezbollah als afores de Beirut en suport als combatents palestins (Reuters/Emilie Madi)

Israel ja va estar en guerra el 2006 contra les forces de Hezbollah al Líban i, des d'aleshores, els dos països continuen tècnicament el conflicte.
 

S'esperen més atacs a la Franja de Gaza

Israel ha promès una venjança "sense precedents" per aquest "dia negre", en paraules del primer ministre, Benjamin Netanyahu, que també ha assegurat que la guerra serà "llarga i complicada". I el pitjor a la Franja de Gaza, on han continuat els atacs aeris durant la nit, encara hauria d'arribar.

L'exèrcit hebreu ha informat que es dona 24 hores per evacuar totes les comunitats israelianes properes "per seguretat", cosa que fa pensar que prepara un atac més gran. "Encara no hem netejat tota l'àrea. Encara pot haver-hi terroristes", ha afirmat el portaveu militar.

Els sistemes antimíssils, visibles sobre la ciutat israeliana d'Ashkelon (Reuters/Amir Cohen)

En l'operatiu també es desallotjaran comunitats palestines dins de Gaza, perquè es reubiquin en altres punts de la Franja. Segons l'exèrcit, aquests moviments serviran per "desmantellar infraestructura de Hamas".

I ha afegit que la matinada d'aquest diumenge han atacat 426 punts, com bases militars, magatzems d'armes, llançadores de coets i túnels.

Sobre la durada de la guerra, el portaveu ha admès que "costarà temps". No ha descartat que hi pugui haver una incursió terrestre a Gaza, però, en tot cas, no sembla que hagi de ser imminent.
 

Dos turistes israelians abatuts per un policia a Egipte i també el guia, egipci

Un policia egipci ha abatut a trets dos turistes israelians i un egipci, guia turístic, a Alexandria, segons ha informat el Ministeri d'Exteriors d'Israel. En aquesta ciutat de la costa oest del país, un agent ha disparat "indiscriminadament" contra un grup de turistes israelians", segons fonts policials. Altres persones del grup han quedat ferides. 

L'acció ha coincidit amb l'esclat de la guerra Hamas-Israel, però es desconeix la motivació de l'agressor, que ha quedat detingut. 

El tiroteig ha passat a la zona de la Columna de Pompeu. 

Egipte és una destinació turística habitual per als israelians, sobretot la península del Sinaí, situada a l'est del país, a la frontera amb Israel. 

El juny passat, un policia egipci va penetrar en territori israelià i va matar tres soldats. Va ser un fet aïllat que no va causar tensions diplomàtiques entre Israel i Egipte, que van refermar la importància de mantenir vincles per a l'estabilitat a la regió.  

 

ARXIVAT A:
Pròxim Orient IsraelPalestinaGaza
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut