Israel pateix una onada d'incendis forestals

El primer ministre assegura que els focs, atiats pel vent i una sequera excepcional, són intencionats i ho atribueix a una nova forma de terrorisme palestí

RedaccióActualitzat

Israel pateix una cadena d'incendis forestals per tot el país, agreujats pel fort vent i un clima excepcionalment sec. 80.000 persones han estat evacuades de la ciutat de Haifa per l'amenaça del foc. Més d'un centenar d'equips terrestres i nombrosos aparells aeris treballen en l'extinció de l'incendi a la ciutat, amb almenys 11 barris afectats per les flames. El foc es resisteix a apagar-se i continua estenent-se des de diversos fronts de zones forestals pròximes.  

Els evacuats han hagut de marxar de casa seva, però també de centres mèdics, de centres penitenciaris i de dos campus universitaris. Segons ha explicat Yona Yahav, alcalde de Haifa, és una situació sense precedents:

"És la primera vegada en la història que cremen tants fronts de foc alhora i que causen tants danys."

Però el foc de Haifa no és una excepció. Fa tres dies que múltiples incendis ferotges cremen a Israel i Cisjordània.  Es dóna per fet que molts focus han estat provocats, però el govern israelià va més enllà: el primer ministre, Benjamin Netanyahu ho ha atribuit a una nova forma de "terrorisme palestí":

"Som davant una onada de terrorisme incendiari. Qualsevol que intenti cremar parts de l'Estat d'Israel serà castigat."

Un equip especial de policia i serveis secrets ha estat destinat a centrar-se únicament a aquesta investigació. De moment hi ha 8 persones detingudes, 4 d'elles palestins sospitosos d'haver originat algun dels focs.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut