Imatge de les restes de purins que es podien veure al canal auxiliar del Canal d'Urgell, entre Lleida i Juneda. (Foto: ACN)
Imatge de les restes de purins que es podien veure al canal auxiliar del Canal d'Urgell, entre Lleida i Juneda. (Foto: ACN)
Juneda

Ipcena denuncia a l'ACA un abocament de purins al canal d'Urgell

Les primeres anàlisis dutes a terme per l'ACA no atribueixen la brutícia a cap abocament, sinó a altres causes.

RedaccióActualitzat

L'entitat ecologista Ipcena ha denunciat un ''gran'' abocament de purins en un canal auxiliar al canal d'Urgell, entre Lleida i Juneda, al costat de l'N-240, que podria superar els 200 metres cúbics. Els ecologistes ho han vist aquest mateix divendres a primera hora del matí i ja han denunciat els fets a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA).

Consideren que aquesta és una de les primeres conseqüències mediambientals derivades del tancament de les instal·lacions de les plantes de cogeneració per l'assecament de purins.

Els fets han tingut lloc de matinada i ha generat una gran quantitat d'espuma a la superfície del canal. Tot plegat passa en plena polèmica sobre el destí dels purins de les granges de porcs després del tancament de les plantes de cogeneració. En els darrers dies, molts ramaders ja han alertat que tenen les basses al límit de la seva capacitat i ja s'està acabant el període per llençar purins com adob a les finques plantades.

Ipcena ha demanat a l'ACA que resolgui al més aviat possible l'anàlisi de la mostra presa a mig matí i que prengui les mesures apropiades de sanció si es determina que són purins, ja que a la zona propera on s'ha detectat l'espuma hi ha diverses explotacions.

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha assegurat que a falta d'elaborar l'acta i d'acabar de recopilar tota la informació, les inspeccions fetes al canal d'Urgell en diverses de les seves sèquies no han observat cap indici d'abocament de purins.

Sí que hi han vist algues, restes vegetals i macròfits, probablement restes de la neteja del canal que s'ha dut a terme en les darreres setmanes, quan estava buit.

 

Anar al contingut