Bangkok

Investigadors americans i tailandesos presenten una vacuna que redueix un terç el risc de contagi de sida

Investigadors americans i tailandesos han presentat una vacuna capaç de reduir significativament el risc de contagi de la sida. Ho han anunciat després d'haver realitzat proves a 16.000 voluntaris durant set anys. Aquesta és la primera vegada que una vacuna és eficaç per prevenir la propagació de la sida. Segons han explicat, es tracta d'una combinació de dues vacunes experimentals que ja existien i que per separat no eren eficaces. Combinades, en canvi, redueixen més d'un 30% el risc de contagi. Després de vint anys sense avanços en aquest camp, els investigadors es mostren esperançats però alerten que calen més estudis.

Actualitzat
"Aquestes conclusions indiquen que la consecució d'una vacuna eficaç i segura per frenar la sida és possible", ha assegurat el coronel Nelson Micheal, director de la divisió de retrovirologia de l'Institut d'Investigació de l'Exèrcit Walter Reed i director del Programa d'Investigació de la Sida de l'Exèrcit dels Estats Units. "Els resultats són molt esperançadors, tot i que fan falta més estudis", ha afegit.

Tot i que els investigadors no volen llançar les campanes al vol, "no hi ha cap dubte que és un resultat important", han assegurat. La vacuna en proves es coneix amb el nom RV144 i barreja dues fórmules genètiques que no havien funcionat en els humans. Juntes, però, protegeixen un 31,2% dels voluntaris que l'han provat.

L'estudi va començar el 2003 i hi han col·laborat 16.402 voluntaris, homes i dones d'entre 18 i 30 anys. A la meitat se'ls va aplicar la vacuna, i l'altra meitat, un placebo. De les que van rebre el placebo, 74 van contreure la malaltia, mentre que en l'altre grup només es van contagiar 51 persones.

Tot i que els científics consideren factible una vacuna quan el seu índex d'efectivitat supera el 70%, en el cas de la sida qualsevol avenç es considera important. La vacuna l'han presentat a Bangkok membres del grup que col·labora en la investigació: l'exèrcit dels Estats Units, el Ministeri de Sanitat de Tailàndia, l'Institut Fauci, Sanofi-Parteur i Global Solutions for Infectious Diseases.

Bonaventura Clotet: "Són molts els milions de persones al món que deixaran d'infectar-se"

En declaracions a Catalunya Informació el responsable de l'institut de recerca Irsicaixa de Badalona, Bonaventura Clotet, ha destacat, arran d'aquest descobriment, el valor de poder protegir ni que sigui una part de la població: "Aquesta vacuna permet crear unes esperances" i fa pensar que "hi ha la possibilitat d'aconseguir algun dia una vacuna que funcioni".

"Reduir un terç la població que s'infecta pel VIH és molt, perquè són molts, perquè són molts els milions de persones al món que deixaran d'infectar-se. Ara, evidentment s'ha d'aconseguir el 100% de la protecció", ha afegit Clotet.

Josep Maria Gatell: "És el dia més important en la investigació de vacunes per al VIH"


Per la seva banda, el responsable del Servei de Malalties Infeccioses i Sida de l'Hospital Clínic de Barcelona, Josep Maria Gatell, ha destacat, també a Catalunya Informació, la importància d'aquesta vacuna en proves. "Probablement és el dia més important en la investigació de vacunes per al VIH", ha destacat Gatell, que ha afegit, però, que cal continuar investigant.

El doctor Gatell creu que s'ha demostrat "per primera vegada en 25 anys que una vacuna preventiva pot ser possible" i que aquest descobriment arriba "en un moment en què això s'havia arribat a dubtar". El responsable de sida del Clínic també ha ressaltat que falta veure quina durada i intensitat té la protecció de la vacuna, i considerat important el 30% de protecció aconseguit, sobretot si es té en compte la incidència que té la sida en continents com l'Àfrica i l'Àsia.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut