Barcelona

Interior admet la presència d'una brigada mòbil dels Mossos on Ester Quintana va perdre un ull

El conseller d'Interior, Ramon Espadaler, ha convocat els mitjans de comunicació per anunciar novetats sobre els incidents durant la vaga general del 14-N del 2012 que van provocar que Ester Quintana perdés un ull. Espadaler ha anunciat que una brigada mòbil era al punt on Quintana va perdre un ull, però que no es va disparar cap projectil. El conseller també ha anunciat que s'ha apartat del càrrec els agents dels Mossos que integraven aquella unitat de la Brimo.

RedaccióActualitzat
El conseller d'Interior, Ramon Espadaler, ha convocat d'urgència els mitjans aquest dimarts a la tarda en una roda de premsa per parlar sobre els aldarulls durant la vaga general del 14 de novembre de l'any passat.

Aquell dia es van produir incidents al centre de Barcelona i es van desplegar efectius dels Mossos d'Esquadra per dissoldre'ls. Però una de les conseqüències d'aquell episodi va ser que una participant a la manifestació que es va fer al Passeig de Gràcia va resultar greument ferida.

És el cas d'Ester Quintana, que va perdre un ull el 14 de novembre de l'any passat com a conseqüència, segons ha mantingut ella, de l'impacte d'una bala de goma disparada pels Mossos d'Esquadra. Quintana recrimina l'actuació del cos policial en aquell moment ja que, segons sosté, no hi havia aldarulls i per això ha posat el cas en mans de la justícia.

Ara, el conseller d'Interior, Ramon Espadaler, ha admès que hi havia una furgoneta d'una brigada mòbil dels Mossos a la cruïlla entre Passeig de Gràcia i Gran Via (costat mar). Aquesta informació fins ara no s'havia reconegut per part del Departament d'Interior perquè "no en teníem coneixement", ha dit Espadaler, però una investigació interna ha revelat la presència de la Brimo en aquell punt i ho ha posat en coneixement del jutge. La investigació també apunta que set agents d'aquella brigada mòbil haurien baixat de la furgoneta i només el conductor va quedar al vehicle, i que els agents "creuen recordar que l'escopeter va efectuar una salva sense projectil".

Espadaler, a més, ha anunciat que el departament ha retirat de les tasques d'ordre públic el caporal i els sis agents de la brigada mòbil que van baixar de la furgoneta. Igualment s'ha obert una investigació per recollir més informació sobre els incompliments disciplinaris dels agents, a qui s'ha "perdut la confiança" -diu Espadaler- per no haver informat internament en declaracions anteriors de la seva actuació al vespre d'aquell 14 de novembre.

El conseller reconeix que són "dades rellevants" i que per això les han posat en coneixement del jutge, però considera que "no són dades concloents", tot i que admet que això no pertoca valorar-ho al departament. Espadaler assegura que el departament que dirigeix "no pararà fins escatir tot el que va succeir".

En el torn de preguntes dels periodistes, Espadaler ha afegit que malgrat "alguna imatge escadussera", fins que el departament no ha tingut la declaració testificada dels integrants de la unitat Dragó 414, no ha pogut reconèixer la presència de la Brimo en aquell punt.

Preguntat directament sobre si aquestes revelacions aporten més llum sobre si una bala de goma va ferir Ester Quintana, el conseller ha afirmat: "A dia d'avui, tot el que tenim damunt la taula respecte a les bales de goma és allò que teníem. [...] Per això dic que aquesta és una informació rellevant però no és concloent".

Després de la declaració del conseller, un equip de TV3 ha anat a trobar Ester Quintana perquè la valorés i ha dit això:

"És una nova versió, i deu ser la quarta, mentre que jo sempre he mantingut la meva: no és una nova furgoneta que ha aparegut per art de màgia sinó que jo ja vaig explicar que allà hi havia tres furgonetes i que havien disparat. No sé què em va tocar la cara, el què sí sé és que va ser un projectil".

El cas d'Ester Quintana ha estat el que segurament més ha reforçat la campanya en contra de la utilització de bales de goma per combatre aldarulls. Entitats, partits polítics i ciutadans a títol individual han fet costat a Quintana i han clamat per prohibir l'ús d'aquests elements policials.

Fins ara, el Departament d'Interior ha defensat la utilització de les bales de goma i ha argumentat que els cossos policials d'altres països europeus també fan servir aquests mètodes i d'altres com els canons d'aigua, que també s'incorporaran al repertori d'eines de la policia catalana.

L'aigua a pressió també té perills i, conscient d'això, la mateixa Ester Quintana va demanar fa uns dies al Parlament que no se'n permeti l'ús. Quintana ho va poder reivindicar en una compareixença dins la comissió que debat l'ús de les bales de goma en què va proclamar: "No sóc la primera persona que perd un ull, però vull ser l'última."
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut