Bonn

Intel·ligència artificial per acabar la "Inacabada" de Beethoven

La Beethoven Orchestra de Bonn ha aconseguit completar la "Inacabada" amb algoritmes interpretats per un ordinador programat entre musicòlegs i informàtics

RedaccióActualitzat

La intel·ligència artificial es pot fer servir en molts àmbits, però poques vegades s'associa al que poden fer els algoritmes amb l'art. Ara, una col·laboració entre informàtics i musicòlegs ha aconseguit un fet que, a priori, semblava impossible: que un ordinador acabi la desena simfonia - la "Inacabada"- de Ludwig van Beethoven.

La sordesa va impedir al compositor alemany poder sentir la interpretació d'algunes de les seves simfonies, com la Novena, que alguns consideren la seva obra mestra. D'altres ni tan sols les va poder acabar. És el cas de la Desena Simfonia, que va queda incompleta quan Beethoven va morir el 1827 i ja fa anys que es coneix com la "Inacabada".

Ara, la Beethoven Orchestra de Bonn ha aconseguit completar-la amb la col·laboració de la intel·ligència artificial, és a dir, als algoritmes interpretats per un ordinador programat entre musicòlegs i informàtics.

Aquí es pot veure la Beethoven Orchestra de Bonn interpretant el tercer moviment de la X Simfonia:

Del geni del Rin, se n'han dit moltes coses, fins i tot que hauria interpretat incorrectament el metrònom. De fet, va ser un dels primers a utilitzar-lo.
El que tenen clar els entesos és que cap màquina ni cap algoritme aconseguiran la perfecció i l'essència del compositor. Sonarà com Beethoven, però no serà Beethoven.

Així ho explica Dirk Kaftan, director de la Beethoven Orchestra de Bonn, que afegeix que el geni alemany "estava obsessionat amb les seves obres" i mai deixava de treballar-hi fins que aconseguia la versió perfecta:

"Trobo que sona com Beethoven perquè hi ha moments en què n'apareix l'esperit, però si em pregunten si això és Beethoven, la resposta és no."

Partitures de Ludwing van Bethoven amb fragments de 'la Inacabada'
Partitures de Ludwing van Beethoven amb fragments de la 'Inacabada'

El projecte per completar la Desena Simfonia va arrencar l'any 2020 en el marc de les celebracions del 250è aniversari d'un compositor que va revolucionar la música: per exemple, amb una nova manera d'interaccionar amb l'orquestra.

Aquesta és la peça completa, inclosos els moviments tercer i quart acabats amb intel·ligència artificial:

 

ARXIVAT A:
Música
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut