Manifestació del col·lectiu LGTBI a Polònia
Manifestació del col·lectiu LGTBI a Polònia (Europa Press/zima Press/Filip Radwanski)

"Ho sento" històric de la TV pública de Polònia al col·lectiu LGTBI per anys d'atacs

Després de vuit anys de govern ultraconservador, el mitjà públic ha donat veu per primer cop a dos activistes amb una disculpa per anys de propaganda en contra

Actualitzat

Polònia ha viscut aquest diumenge un moment històric a la televisió pública. Després de vuit anys de govern ultraconservador, s'hi donava veu per primer cop al col·lectiu LGTBI.

Una entrevista a dos activistes que ha començat amb una disculpa del presentador precedida d'anys de propaganda en contra.

"Abans de començar aquesta conversa em sembla que hauria de dir un parell de coses", ha arrancat el periodista, tot just després de presentar Maja Heban i Bart Staszewski.

"Durant molts anys, a Polònia, s'han dirigit unes paraules vergonyoses a nombroses persones perquè van decidir determinar per si mateixos qui són i a qui estimen", ha continuat.

Dirigint-se a càmera, ha reconegut que "les persones LGTBI no són una ideologia, sinó persones, amb noms concrets, cares, familiars i amics":

"Totes aquestes persones haurien de sentir les paraules 'ho sento' en algun lloc. Aquí és on demano disculpes."

I en aquest moment, i mirant a la cara als seus convidats, ha pronunciat un "ho sento" icònic que busca redimir anys d'atacs des dels mitjans públics.


"Les disculpes curen"

Els dos activistes ho han encaixat amb un somriure i s'han mirat fugaçment amb una ullada en què es reconeixen anys de lluita.

Staszewski ha compartit el moment a les xarxes remarcant que es tracta d'"un pas important en el procés de curar la societat i recuperar la confiança":

L'activista ha citat Martin Luther King, assegurant que "la veritat fa mal, però les disculpes curen".

També ha afegit que restablir la confiança a Polònia no requereix només la veritat "sinó també el valor per acceptar-la".


Revertir vuit anys de govern ultraconservador

Polònia va enterrar vuit anys de govern ultraconservador i nacionalista al novembre.

El líder de Coalició Cívica, Donald Tusk, va desbancar a les urnes el govern de Mateusz Morawiecki, del partit Llei i Justícia.

El nou primer ministre vol propulsar un govern més liberal i revertir les polítiques antieuropeistes del seu predecessor.

Un objectiu que passa, en part, per alliberar la televisió pública del control a què ha estat sotmesa fins ara.

El govern ultraconservador hi ha injectat grans quantitats de diners, que s'han vist reflectits en antena amb un augment dels continguts afins.


La comunitat LGTBI a la diana

Una part important d'aquesta propaganda s'havia centrat precisament a atacar la comunitat LGTBI.

L'anterior govern polonès va actuar en contra dels seus drets i va definir-la d'"amenaça a la identitat, la nació i l'estat polonès".

Fins i tot es van arribar a promulgar "zones lliures d'LGTBI" en diferents províncies del país.

La Unió Europea va respondre-hi congelant l'enviament de fons a aquestes regions per no respectar els drets fonamentals dels seus ciutadans.

 

ARXIVAT A:
LGTBIQ+Unió EuropeaTelevisióHomofòbia
Anar al contingut