Tusk intervé al Parlament polonès aquest dilluns
Tusk intervé al Parlament polonès aquest dilluns (EFE/Pawel Supernak)
Varsòvia

Polònia tanca vuit anys de govern ultraconservador amb el retorn de Donald Tusk al poder

El fins ara primer ministre, Mateusz Morawiecki, ha perdut una qüestió de confiança i ha obert la porta a la investidura del candidat de centredreta

Actualitzat

Polònia posa fi a vuit anys de govern ultraconservador. El Parlament polonès ha escollit aquest dilluns el líder de Coalició Cívica, Donald Tusk, com a nou primer ministre.

Tusk, que ja va liderar el govern polonès entre 2007 i 2014, assumirà el poder quan hagi jurat el càrrec davant del president del país, Andrzej Duda, probablement aquest dimecres.

L'elecció de Tusk, al capdavant d'una coalició europeista de centredreta, posa fi a vuit anys de govern de l'ultraconservador Llei i Justícia.

Tusk fa un cor amb les mans després de ser escollit primer ministre
Tusk fa un cor amb les mans després de ser escollit primer ministre (EFE/Pawel Supernak)

Morawiecki perd la confiança del Parlament

El fins ara primer ministre i candidat de Llei i Justícia a la reelecció, Mateusz Morawiecki, ha perdut aquest dilluns la votació de confiança que afrontava al Parlament.

Morawiecki ha presentat un programa abocat al fracàs, perquè des de les eleccions del 15 d'octubre passat no compta amb la majoria necessària del Parlament. Ha aconseguit 190 vots a favor i 266 en contra.

Amb la pèrdua de confiança de la cambra, s'ha activat el segon pas constitucional, que permet a un grup d'almenys 46 diputats presentar un altre candidat a primer ministre. Aquest candidat ha estat, com era previsible, Donald Tusk.

D'aquesta manera, es desbloqueja el punt mort polític en què es trobava Polònia des de les eleccions de l'octubre, quan Llei i Justícia va ser el partit més votat, però l'aliança liberal encapçalada per Tusk va obtenir la majoria absoluta del Parlament. Des d'aleshores, Morawiecki tenia els dies comptats.

Tusk presentarà aquest dimarts un programa de govern i un consell de ministres davant del Parlament i se sotmetrà a una qüestió de confiança.

Mateusz Morawiecki saluda Jaroslaw Kaczynski, líder de Llei de Justícia, al Parlament polonès
Mateusz Morawiecki saluda Jaroslaw Kaczynski, líder de Llei de Justícia, al Parlament polonès (EFE/Pawel Supernak)

Llei i Justícia acusa Tusk de ser un "agent alemany"

El Parlament polonès ha viscut aquest dilluns una sessió molt tensa. Des de la bancada de Llei i Justícia s'ha atacat el nou primer ministre. El líder del partit, Jaroslaw Kaczynski, ha acusat Tusk de ser un "agent alemany", mentre des de la presidència de la cambra es demanava guardar "el decòrum que requereix un dia històric".

Per la seva banda, Wlodzimierz Czarzasty, líder del partit Nova Esquerra, que forma part de la coalició liderada per Tusk, ha justificat el suport al líder de centredreta perquè "tots tenim por de continuar amb un govern antidemocràtic".

Els diputats de la Coalició Cívica aplaudeixen drets Tusk, mentre els de Llei i Justícia es mantenen asseguts
Els diputats de la Coalició Cívica aplaudeixen drets Tusk, mentre els de Llei i Justícia es mantenen asseguts (EFE/Rafal Guz)

Tusk promet retornar la democràcia a la ciutadania

Tusk, que va ser president del Consell Europeu entre 2014 i 2019, s'ha compromès a "retornar als polonesos allò que els pertany: la democràcia".

El nou primer ministre ha tingut unes paraules per a l'expresident Lech Walesa, opositor al comunisme i líder del sindicat Solidaritat, que era present a l'hemicicle:

"Junts vam preparar una de les manifestacions de Solidaritat prop de les drassanes de Gdansk i vam entendre que la política pot ser una vocació bonica."

Amb el relleu al govern polonès s'augura un canvi de rumb a Varsòvia. En l'àmbit intern, amb un programa econòmic liberal i polítiques socials a favor de les minories. I, de cara a l'exterior, amb un apropament als socis europeus i més sintonia amb les democràcies occidentals.

L'expresident Lech Walesa ha assistit a la sessió al Parlament de Varsòvia
L'expresident Lech Walesa ha assistit a la sessió al Parlament de Varsòvia (EFE/Pawel Supernak)
Anar al contingut