Barcelona

Greenpeace denuncia que cada dia s'urbanitza al litoral català l'equivalent a tres camps de futbol

Greenpeace denuncia que a Catalunya s'està accelerant la urbanització del litoral i que això el porta a la destrucció. L'organització ecologista ha demanat a les administracions que frenin aquesta tendència i ha ofert dades eloqüents. Cada dia es construeixen al litoral català l'equivalent a tres camps de futbol. A més, l'organització ecologista assegura que en els pròxims anys es construiran al litoral català 100.000 nous habitatges, 3 camps de golf i 2 ports esportius.

Actualitzat
Greenpeace ha presentat l'informe "Destrucció a tota costa" sobre la destrucció del litoral espanyol que l'organització ecologista elabora des de l'any 2001. Els resultats de l'estudi, que alerten de forma especial dels danys que la construcció massiva podria ocasionar al litoral català, considera que els ajuntaments estan exercint "de facto" un "transvasament del patrimoni comú a mans privades". En aquest sentit, l'estudi és molt crític amb els consistoris municipals, als quals acusa de tolerar un "urbanisme desaforat" per omplir els fons dels ajuntaments.

L'estudi indica que el mar ha començat a enviar signes de "saturació" i cita el cas de les meduses que proliferen per l'augment de la temperatura de l'aigua i els vessaments. El director de Greenpeace a Espanya, Juan López de Uralde, ha posat Marbella com a exemple paradigmàtic dels escàndols judicials lligats a l'urbanisme, el cas de l'hotel del Agarrobico a Carboneras (Almeria) com a paradigma dels errors urbanístics i La Marina de Cope a Águilas, a Múrcia, com a paradigma de la desclassificació d'un terreny natural protegit per propiciar l'avenç de la construcció.

Mesures recomanades

Greenpeace ha dit que en l'actualitat el sòl considerat urbanitzable triplica la superfície de sòl ja construït, per la qual cosa es recomana optar no tant per frenar l'urbanisme com per desclassificar sòl urbanitzable.

A més, també es demana reduir el volum dels impactes negatius associats a l'urbanisme, entre els quals la construcció de noves infraestructures, com ports esportius, el consum massiu de recursos naturals com l'aigua o la multiplicació de vessaments.

Les dades del litoral

L'informe de Greenpeace indica que el nombre de vivendes projectades en plans urbanístics o territorials gairebé arriba als 3 milions; que s'han detectat quasi 100.000 vivendes il·legals; s'han investigat 89 casos de corrupció urbanística i ja hi ha 354 implicats en aquests tipus de delictes, entre els quals diversos alcaldes.

A més, apunta que en projecte hi ha la construcció de 316 nous camps de golf; 202.250 places hoteleres; 112 nous ports esportius o ampliacions. A més, apunta que hi ha 350 municipis que depuren malament les aigües o que fan vessaments il·legals.

L'autora de l'informe, María José Caballero, critica especialment l'increment de places hoteleres, sobretot a Andalusia i a Múrcia, malgrat que la indústria turística acumula un constant descens d'ingressos. Precisament, Greenpeace assenyala que la construcció massiva de segones residències a la costa i la consegüent destrucció de la bellesa del litoral són les principals causes de la mala ratxa del turisme. L'organització ecologista ha insistit que la protecció del litoral està lligada al bon desenvolupament del turisme.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut