Madrid

Gabilondo negociarà la LEC amb la Generalitat per llimar els dubtes de continguts que li genera

El govern espanyol no vol seguir els passos del PP portant al Constitucional la llei catalana d'educació. Per contra, buscarà l'entesa amb la Generalitat perquè s'apliqui esvaint tots els dubtes sobre la seva constitucionalitat. Així ho ha reiterat el ministre Ángel Gabilondo en una entrevista a TV3. Assegura, també, que el preocupen més els continguts que es donen a classe que no pas la tercera hora de castellà, i no s'estalvia crítiques al seu propi govern per la retallada de recursos a la recerca que inclouen els pressupostos de l'Estat de l'any 2010.

Actualitzat
Ángel Gabilondo arribava aquesta setmana a Barcelona amb vocació tranquil·litzadora. El seu ministeri està estudiant la constitucionalitat de la nova llei d'educació de Catalunya però no amb la voluntat de presentar un recurs, com va fer aquest divendres el Partit Popular, sinó de dialogar amb la Generalitat. Gabilondo aposta per conciliar posicions i veure si la normativa catalana encaixa dins de les competències adequades; en cap cas, diu, busca encetar un conflicte constitucional.

La principal qüestió és quin govern ha de fixar els continguts dels ensenyaments, res a veure amb la tercera hora de castellà, que és el que ha motivat, entre d'altres, el recurs dels populars. El ministre d'Educació reclama, però, aquesta mesura per a algunes escoles. Gabilondo considera que en funció del context en algunes escoles s'hauria de potenciar més el castellà, però també reconeix que, en altres, potser és el català la llengua que cal reforçar. Al capdavall, només espera que es garanteixi el coneixement del català i del castellà, i, si pot ser, d'alguna altra llengua.

Aquest filòsof basc no té carnet de partit, i això li dóna més marge per dir coses com ara que les famílies catalanes no haurien de pagar pels ordinadors que s'han introduït a les escoles. Tampoc veu bé que hi hagi centres on se separin nens i nenes. Pensa que la millor manera de preparar els nens i nenes per a la convivència és en un ambient d'interculturalitat, en un espai d'igualtat i diversitat.

La seva condició també li dóna marge per dir que el govern de què forma part hauria de mantenir el pressupost dedicat a la ciència. Gabilondo entén que en temps de crisi s'ha de pensar en la gent que està malament, però creu que això s'hauria de fer compatible amb polítiques que impulsin un nou model productiu, que segons ell vol dir polítiques a favor de l'educació, la ciència, la recerca, la innovació i el desenvolupament.

Finalment, el ministre ha avançat que en el nou model de finançament que s'està enllestint per a la universitat s'estudia augmentar les beques però també es podrien incrementar les taxes per evitar els estudiants que no estudien, a qui recorda que mentre ells perden el temps qui paga són tots els ciutadans.

Més que disciplina, Gabilondo demana esforç i respecte als alumnes.
Anar al contingut