Burilles de cigarreta
Les substàncies poden estar present a llocs on no s'hi fuma i hi persisteixen molt de temps

Fumem cada cop menys, però el tabac continua causant una mort cada hora

Durant el confinament un 7% dels fumadors ha aconseguit deixar-ho, però un 39% ha fumat més, segons una enquesta del comitè organitzador de la Setmana Sense Fum

RedaccióActualitzat

El fum del tabac va marxant de la societat. Fa 15 anys fumava el 29,4% de la població i ara fuma un 23,9%. Segons les dades de l'Enquesta de Salut de Catalunya del 2019, el consum de tabac s'ha reduït dos punts respecte al 2019. Tot i això, les morts per tabaquisme continuen sent la principal causa de mortalitat prevenible al nostre país. S'estima que moren 25 persones cada dia pel consum de tabac, més d'una cada hora.

El 2018 hi va haver un repunt de fumadors després de 7 anys de descens continuat. Amb l'última Enquesta de Salut, les xifres tornen a baixar i reculen dos punts. Actualment, 1 de cada 4 catalans adults fuma, un 29,2% dels homes i un 18,8% de les dones.

La davallada de fumadors es dona tant en homes com en dones de tots els grups d'edat.


Home, de classe baixa i estudis secundaris

El perfil del fumador és diferent en homes i dones. Segons l'enquesta, el consum de tabac és més alt entre els homes de classe social baixa i amb un nivell d'estudis secundaris. La majoria tenen entre 15 i 44 anys.

Les dones, en canvi, tenen de 45 a 64 anys i són de qualsevol classe social, i també amb estudis secundaris.

Pel que fa als anomenats fumadors passius, la gran majoria dels catalans viuen en una llar sense fum. Un 8,3% de les persones està exposada al fum ambiental del tabac a la llar (7% dels homes no fumadors i 9,5% de les dones no fumadores).


Consells per als menors de 45 anys

Quantes vegades ens han dit que el tabac és dolent per a la salut? Segons l'enquesta, en menors de 45 anys, poques. Només 4,7 de cada 10 homes recorden haver rebut consell sanitari o ajuda per deixar de fumar. En la franja de 45 a 64 anys, aquesta dada s'eleva a 7,3 de cada 10 homes.

En dones menors de 45 anys, només 5,1 de cada 10 recorden haver rebut consell sanitari, davant les 6,3 de cada 10 entre 45 i 64 anys.

Una mort cada hora

S'estima que cada any moren a Catalunya 9.030 persones com a conseqüència del tabac, unes 25 cada dia, més d'una cada hora. Això és una sisena part de totes les morts al país el 2019 i el tabac es referma com la principal causa de mort evitable.

Una de les causes de mort és el càncer. El de pulmó és el més mortífer, tant en homes com en dones. Nou de cada deu persones que en tenen són fumadors o ho han sigut.

El tabac també és una de les principals causes de malaltia cardiovascular. Fa que les artèries acumulin greix i disminueixin l'elasticitat, cosa que triplica el risc d'infart de miocardi o angina de pit.

 

Burilles de cigarreta
 

Fumem més durant el confinament

El confinament i la crisi de la Covid-19 han estat un problema per als fumadors. D'una banda, perquè se'ls ha identificat amb un pitjor pronòstic de la malaltia -que afecta les vies respiratòries-; i de l'altra, perquè han consumit més tabac.

Segons l'enquesta impulsada pel comitè organitzador de la Setmana Sense Fum, durant el confinament un 7% de les persones fumadores de més de 25 anys ho ha deixat. Una xifra que puja a un 8,5% entre els menors de 25.

L'altra cara de la moneda: un 39,3% ha fumat més, la gran majoria. Un 35,7% ha fumat el mateix i un 17,8% ha fumat menys.

El tabac i la Covid-19

El Departament de Salut recordat que el consum de tabac es relaciona amb un pitjor pronòstic per la Covid-19 i que durant el període de confinament s'ha habilitat una ajuda en línia per deixar de fumar, conjuntament amb els programes d'atenció primària i hospitals sense fum.

Segons l'enquesta de la Setmana Sense Fum, un 4,7% creu que el tabac no augmenta o augmenta molt poc la gravetat de la malaltia. En canvi, un 40,6% creu que augmenta molt la gravetat de la malaltia; un 18,1%, que l'augmenta moderadament, i un 0,9% creu que augmenta només en majors de 65 anys que fumen. Un 35,5% respon que no sabia en quin grau fumar podia augmentar la gravetat de la Covid-19.


Un 20% dels joves fuma cànnabis

Segons l'enquesta, que es va fer online, un 71% dels joves que fumen (entre 15 i 25 anys) fumen cigarretes fetes a mà, un 25% cigarretes convencionals, un 7% cigarreta electrònica, un 5% pipa d'aigua, xixa o catximba i un 20,3%, cànnabis.

Entre els adults majors de 25 anys que fumen, un 70% fuma cigarretes convencionals, un 33% cigarretes fetes a mà, un 4% cigarreta electrònica, un 1% fuma tabac escalfat i un 6,1%, cànnabis.

El 73,3% dels adults i el 59,8% dels joves consideren que les altres formes de fumar, com les cigarretes electròniques o les pipes d'aigua, són igual o més perjudicials que les cigarretes convencionals.

Les dades s'han fet públiques coincidint, el 31 de maig, amb el Dia Mundial Sense Tabac 2020. L'enquesta es va fer online entre el 5 i el 25 de maig. La van respondre 3.445 persones amb una mitjana de 45 anys.

ARXIVAT A:
Salut
Anar al contingut