Falten recursos: el crit d'alerta de les dues fundacions per a menors víctimes d'abusos

Les fundacions Concepció Juvanteny i Vicki Bernadet demanen que la societat s'impliqui i faci seu el problema

Begoña Grigelmo / Mireia PratsActualitzat

A Catalunya només hi ha dues fundacions que es dediquen al tractament integral de l'abús sexual als menors, i totes dues estan desbordades i pateixen una important falta de recursos.

La Fundació Concepció Juvanteny i la Fundació Vicki Bernadet cada vegada reben més pacients, que són o han estat víctimes d'abusos sexuals, i que necessiten una teràpia immediata, però les llistes d'espera són de més d'un any.

A la Mireia, per exemple, que ha accedit a parlar amb TV3, li donaven hora per fer teràpia al cap de 13 mesos.

"Llavors amb aquest tema m'he sentit desemparada, perquè les poques fundacions que hi ha estan desbordades, i llavors, clar, és una cosa que no pots esperar-te tant de temps."

 

La Mireia, víctima d'abusos sexuals


És per això que aquestes dues fundacions demanen diners a les administracions públiques, però també una implicació de la societat.

Vicki Bernadet, creadora de la fundació que porta el seu nom, fa una crida a particulars i empreses a fer seu el problema, i fer donatius com passa amb altres ONG.

 

Vicki Bernadet, fundadora de l'entitat que porta el seu nom

 

Lamenta, però, que sovint, encara, el tema dels abusos fa sentir incòmoda molta gent, que se n'aparta.

"No es tracta de si es tabú o no, de si és un tema agradable o no, sinó que es tracta de nens i nenes... Que entenguin que és una qüestió de tots, que és un repte comú."

Carme Gálvez, psicòloga terapeuta de la Fundació Concepció Juvanteny:

"L'abús sexual és un problema de salut i és un problema social. Hi estem implicats tots, tant la família com la societat. Crec que hi hauria d'haver més recursos dels que tenim a dia d'avui."

 

Carme Gálvez, psicòloga terapeuta de la Fundació Concepció Juvanteny


Laura Rodríguez, psicòloga de la Fundació Vicki Bernadet:

"Falten unitats, falten professionals que puguin donar una resposta ràpida. És un problema social i hauríem de poder donar més suport, i un altre tipus de resposta i molt més suport del que estem donant."

 

Laura Rodríguez, psicòloga de la Fundació Vicki Bernadet


El principal problema és que hi ha pocs psicòlegs experts en l'abús sexual al menor i, per tant, les víctimes no tenen gaires alternatives.

Això que aquestes dues fundacions, sovint, han de dir que no a persones que els demanen ajuda. El que més els desespera, a més, és que saben que moltes víctimes que no poden atendre immediatament ja no tornaran a trucar.

LAURA RODRÍGUEZ: "La veritat és que sap molt de greu quan diem que hi ha aquesta llista d'espera, perquè sabem el patiment que aquella persona haurà de sostenir."

VICKI BERNADET: "L'impuls de trucar i demanar ajuda és tan difícil, en aquest cas, que la necessitat que pugui ser atesa de seguida és importantíssima."

ARXIVAT A:
MenorsAgressió sexual
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut