Incendis al Canadà: estat d'emergència a la Columbia Britànica i milers d'evacuats

Un incendi forestal que ha arrasat prop de 7.000 hectàrees en 24 hores amenaça la ciutat de Kelowna, on s'ha ordenat desallotjar 2.400 llars

RedaccióActualitzat

La província de la Columbia Britànica, a l'oest del Canadà, ha declarat l'estat d'emergència pels focs que hi cremen. Entre ells, l'incendi forestal que avança ràpidament i amenaça la ciutat de Kelowna, d'uns 140.000 habitants i ubicada a l'est de Vancouver.

El foc ha passat de 64 a 6.800 hectàrees en només un dia i prop de 15.000 llars han rebut l'ordre d'evacuació --2.400 a Kelowna--. Unes 20.000 més estan en alerta. La policia ha informat que els habitants evacuats s'han de "preparar per estar fora de casa seva durant un període de temps llarg".

"Som davant d'una situació extremadament difícil en els pròxims dies", ha afirmat el primer ministre d'aquesta província, David Eby. 

Una altra de les zones més afectades pels incendis que estan arrasant el Canadà --més d'un miler-- afecta els Territoris del Nord-oest. Aquí, els 20.000 habitants de la capital, Yellowknife, han estat evacuats, per carretera i en avió.

Els serveis d'extinció de la zona estan centrats en el tall de vegetació per fer tallafocs, instal·lant sistemes de ruixadors i, fins i tot, provocant incendis controlats per mantenir a ratlla les flames.

Els Territoris del Nord-oest conformen una regió molt extensa i molt poc poblada, i la limitació de les infraestructures pot complicar l'evacuació. En total ha de marxar el 65% de la població de la regió.

Més d'un miler d'incendis

El Canadà està vivint la pitjor temporada d'incendis forestals de la seva història. Més d'un miler de focs han cremat 13 milions d'hectàrees des de l'inici de la temporada. Això és l'equivalent a quatre vegades l'extensió de Catalunya.

Les autoritats canadenques en fan responsable la crisi climàtica, que provoca temperatures màximes de rècord i una sequera extrema arreu del país.

Per primera vegada, el Canadà ha demanat ajuda a la Unió Europea perquè se sumi a les tasques d'extinció de les flames. Així, hi treballen bombers d'Espanya, Portugal i França, així com personal especialitzat en l'extinció d'incendis de Mèxic, Costa Rica, el Brasil, Austràlia, Nova Zelanda i els Estats Units.

ARXIVAT A:
IncendisCrisi climàticaCanadà
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut