El secretari general de l'ONU, Antonio Guterres, intervenint a la conferència de desarmament nuclear (EFE/Justin Lane)
El secretari general de l'ONU, Antonio Guterres, intervenint a la conferència de desarmament nuclear (EFE/Justin Lane)
Nova York

"Estem a un malentès de l'aniquilació nuclear", alerta el secretari general de l'ONU

Comença a Nova York la Conferència sobre No Proliferació Nuclear, marcada per la guerra a Ucraïna i les al·lusions russes a utilitzar el seu arsenal nuclear

Redacció/Agències

"Avui, la humanitat està a un sol malentès o un error de càlcul de l'aniquilació nuclear". El secretari general de les Nacions Unides, Antonio Guterres, ha enviat un missatge d'alerta en l'inici de la Conferència sobre No Proliferació Nuclear que ha començat a Nova York.

Guterres ha insistit en la necessitat de fer canvis en la política nuclear. Segons el líder de l'ONU: "La humanitat fins ara ha tingut una sort extraordinària", però ha avisat que la sort "no és una estratègia" ni tampoc "un escut davant les tensions geopolítiques" que poden desembocar en un conflicte nuclear:

"La humanitat corre el perill d'oblidar les lliçons forjades en les aterradores flames d'Hiroshima i Nagasaki"

Un moment de la conferència sobre no proliferació nuclear a les Nacions Unides
Un moment de la conferència sobre no proliferació nuclear a les Nacions Unides (EFE/Justin Lane)

Acusacions creuades entre Washington i Moscou

Els Estats Units i Rússia, les dues grans potències nuclears, han coincidit en els perills d'una guerra nuclear i han defensat eines com el Tractat de No Proliferació Nuclear per garantir que mai s'arribi a aquest extrem, però també han intercanviat acusacions.

El president nord-americà, Joe Biden, ha ofert a Moscou començar a negociar immediatament un tractat que substitueixi l'START III, el pacte entre els dos països per limitar la xifra d'armes nuclears i que expira el 2026.

La proposta, però, ha estat rebuda amb fredor pel govern rus, que ha posat en dubte la voluntat de Washington. "Ho necessitem? El món ha canviat", ha escrit el primer ministre rus, Dmitri Medvédev, al seu canal de Telegram.nSegons Medvédev, la situació actual és molt pitjor que en la guerra freda.

El conflicte a Ucraïna s'ha fet notar en la primera jornada de la conferència de desarmament, per la preocupació davant d'un possible accident en alguna de les centrals nuclears ucraïneses, especialment la de Zaporíjia, la més gran d'Europa, sota control rus des del mes de març.

En aquest sentit, el secretari d'estat dels EUA, Antony Blinken, ha acusat el Kremlin d'estar utilitzant Zaporíjia com una base militar des d'on llançar atacs als quals Ucraïna no pot respondre pel risc de causar un desastre nuclear.

El secretari d'estat nord-americà, Antony Blinken
El secretari d'estat nord-americà, Antony Blinken (EFE/Justin Lane)

Debat sobre desarmament nuclear

La tensió entre les potències atòmiques i el risc que això pugui desembocar en una catàstrofe marca l'inici d'una cita en què països d'arreu del món se citen a les Nacions Unides per parlar de desarmament nuclear.

La reunió, que se celebra per primera vegada en set anys a causa d'endarreriments per la pandèmia de la covid, és vista com un fòrum clau per tornar a impulsar el desarmament en un moment especialment complicat. En els darrers mesos, la guerra a Ucraïna i les al·lusions de Rússia al seu potencial nuclear per dissuadir altres països d'intervenir al conflicte han tornat a encendre l'alarma sobre l'armament nuclear.

En les properes setmanes, els països firmants del Tractat de No Proliferació Nuclear, que són la gran majoria dels estats del planeta, discutiran les possibilitats de reforçar l'aplicació del tractat, que té com a principal finalitat frenar l'expansió de les armes atòmiques.

La conferència de revisió del tractat de no proliferació nuclear continuarà fins al 26 d'agost.

La ministra d'Exteriors alemanya, Annalena Baerbock, intervenint a les Nacions Unides
La ministra d'Exteriors alemanya, Annalena Baerbock, intervenint a les Nacions Unides (EFE/Justin Lane)

Poques possibilitats d'arribar a un acord

Les possibilitats d'assolir un consens en la conferència semblen remotes. Ja en l'última edició de la conferència, l'any 2015, va resultar impossible tancar un acord.

Alguns participants han assenyalat que, des d'aleshores, les coses només han empitjorat. "La divisió en la comunitat internacional no ha fet més que créixer. En particular, l'amenaça de fer servir armes nuclears per part de Rússia en l'agressió contra Ucraïna ha contribuït a una preocupació arreu del món que hi ha una possibilitat real d'una altra catàstrofe per l'ús d'armes nuclears", ha dit el primer ministre japonès, Fumio Kishida.

Crítiques a les potències nuclears

Segons la Campanya Internacional per a l'Abolició de les Armes Nuclears (ICAN), la invasió russa d'Ucraïna ha augmentat les probabilitats que proliferin les armes nuclears i que puguin arribar a utilitzar-se.

La directora executiva de l'organització, Beatrice Fihn, ha assenyalat que les cinc potències atòmiques oficials sota el Tractat de No Proliferació Nuclear (els Estats Units, la Xina, França, Rússia i el Regne Unit) "estan violant les seves obligacions de desarmament" i "augmentant el risc d'una catastròfica guerra nuclear":

L'ICAN va rebre el Premi Nobel de la Pau l'any 2017.

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsONURússia
Anar al contingut