Serguei Lavrov, el ministre d'Exteriors rus, en una imatge d'arxiu (Reuters)
Serguei Lavrov, el ministre d'Exteriors rus, en una imatge d'arxiu (Reuters)

Lavrov avisa que si esclatés una tercera guerra mundial, seria "nuclear" i "destructiva"

Amb aquesta amenaça sobre la taula, Rússia anuncia que dijous tornaran a la reunió negociadora

RedaccióActualitzat

Rússia apuja el to de les amenaces quan ja fa una setmana que va atacar Ucraïna. El ministre d'Exteriors rus, Serguei Lavrov, ha parlat obertament del risc d'una escalada nuclear en el conflicte i les seves conseqüències a nivell global.

Segons Lavrov, el president dels Estats Units, Joe Biden, "té experiència i sap que l'única alternativa a les sancions [contra Rússia] és una guerra mundial". Ho ha assegurat en declaracions a la televisió Al-Jazeera, on ha afegit:

"Si acabés esclatant una tercera guerra mundial, implicaria l'ús d'armament nuclear i això seria destructiu."

Lavrov també ha afirmat que hi ha un "risc real" que Ucraïna obtingui armament nuclear i això "Rússia no ho permetrà".

Les declaracions del responsable rus d'Exteriors arriben hores després del primer discurs de l'estat de la Unió de Biden; un discurs en què ha llançat un dur advertiment al president rus. Biden ha assegurat que l'atac a Ucraïna li costarà car a Putin.

Amb aquesta amenaça sobre la taula, Rússia ha anunciat que dijous tornaran a la reunió negociadora prevista amb Ucraïna, que aquesta vegada pot ser en algun lloc de Polònia, en lloc de Bielorússia.

De fet, no és el primer cop que el govern rus treu el fantasma nuclear. Diumenge, l'ordre de Putin al seu comandament militar de posar en alerta màxima les forces de dissuasió nuclear de Rússia ja es va interpretar com un avís a Occident i va desencadenar moltes reaccions de condemna, començant pels Estats Units, que van advertir que la retòrica del Kremlin era irresponsable i s'entrava en un territori molt perillós.


Putin intensifica els atacs

Mentrestant, l'exèrcit rus ha intensificat els atacs en diverses ciutats ucraïneses. La més castigada és Khàrkiv, on en les últimes 24 hores han mort 25 persones i 112 han quedat ferides en els bombardejos russos. Allà diversos míssils han impactat contra un edifici de la policia i un altre de la Universitat Nacional, en plena trama urbana. També han desembarcat tropes russes aerotransportades a prop del centre, on haurien atacat un hospital militar.

I el front sud està a punt de caure a mans de l'exèrcit rus. Un portaveu del Ministeri de Defensa rus assegura que ja han pres el control de la ciutat portuària de Kherson, de 300.000 habitants, molt a prop de Crimea. I a Mariúpol, al mar d'Azov, de 450.000 habitants, l'alcalde diu que també estan totalment encerclats sota un intens bombardeig rus que afecta llocs civils i que impedeix evacuar els ferits.

 

ARXIVAT A:
Vladímir PutinUcraïnaRússia
Anar al contingut