Sanitaris del Gregorio Marañón animen els residents d'un geriàtric pròxim a l'hospital (EFE/Víctor Lerena)

Espanya supera els 150.000 casos de Covid-19, però tornen a baixar les morts i els contagis

Per segon dia consecutiu, més de 4.000 persones han estat donades d'alta, però encara són menys que els nous malalts

Juli Rodés AlmerActualitzat

A Espanya ja hi ha més de 150.000 persones que s'han contagiat del coronavirus causant de la Covid-19. Segones les xifres facilitades aquest matí pel Ministeri de Sanitat, els casos comptabilitzats pugen fins a 152.446.

La bona notícia és que els casos nous notificats en les últimes 24 hores han tornat a baixar: 5.756 contagis, contra els 6.180 notificats dimecres.

També ha baixat la xifra de persones mortes en un sol dia: 683, la tercera xifra més baixa des del pic de 950 morts registrades el 2 d'abril. En total, des que el 4 de març hi va haver la primera víctima mortal de què es té constància, 15.238 persones han mort a causa del coronavirus.

Tercera dada positiva: més de 4.000 persones donades d'alta per segon dia consecutiu. Concretament, 4.144, per sota de la xifra rècord assolida dimecres, de més de 4.800 altes.

El nombre total de persones donades d'alta, 52.165, ja supera un terç dels contagis registrats.

Amb tot, els nous malalts encara superen el nombre de persones curades en un sol dia.


Objectiu: més altes que contagis

Aconseguir invertir aquesta situació és, ara per ara, segons el ministre de Sanitat, Salvador Illa, l'objectiu prioritari: aconseguir que cada dia hi hagi més persones curades que malalts nous. Només quan això sigui una realitat consolidada es podran plantejar mesures de desescalament, ha afegit Illa, en les quals ha explicat que el govern espanyol ja treballa.

 

Control de trànsit de la Guàrdia Civil a la localitat d'Adra, Almeria, per evitar desplaçaments a la segona residència (EFE/Carlos Barba)


Un desescalament, un retorn progressiu a la situació anterior a la pandèmia, que podria començar a partir del 27 d'abril, quan acaba la segona pròrroga de l'estat d'alarma aprovada pel govern espanyol, que avui Pedro Sánchez ha portat al Congrés dels Diputats.

El ministre de Sanitat ha valorat que "tant de bo" la data sigui aquesta, però sembla probable que no arribarà fins al mes de maig. De fet, durant la seva intervenció en el Congrés, s'ha mostrat "convençut" que haurà de tornar a "demanar una altra prorroga de l'estat d'alarma".


Tendència descendent

Des del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, María José Sierra ha valorat positivament, aquest dijous, les últimes dades conegudes. Ha valorat que "continuem amb la tendència descendent", i ha afegit:

"Diferents anàlisis ens fan veure que la taxa de creixement i la velocitat de propagació de la malaltia estan disminuint."


Últim dia del permís retribuït recuperable

Aquestes xifres positives s'han conegut el Dijous Sant més atípic que segurament es pugui recordar, sense operació sortida, amb carreteres desertes i aeroports buits.

És, també, el 27è dia de confinament, que també és l'últim dia de vigència del permís laboral retribuït recuperable que va començar el 30 de març.

El govern espanyol defensa que aquest enduriment de l'estat d'alarma ha estat efectiu, però, tanmateix, no es planteja allargar-lo.

Dilluns de Pasqua, feiner a la majoria de les comunitats autònomes, tornaran a la feina els treballadors dels sectors no essencials que havien hagut d'abaixar la persiana fa onze dies. Els dies posteriors permetran veure si l'augment de la mobilitat generat per aquest fet altera l'alentiment de contagis dels últims dies.

 

L'aeroport de Son Sant Joan, a Palma, sense passatgers aquesta Setmana Santa (EFE/Cati Cladera)


Preguntada sobre els riscos d'aquest aixecament del confinament més estricte, Sierra ha volgut remarcar que l'objectiu principal dels dies de permís retribuït era fer baixar la pressió de la pandèmia sobre les UCI i que a partir de dilluns "tornem a una situació que ja estava donant resultats".

Ha afegit que serà un "retorn molt controlat" i que s'ha treballat amb les empreses per aconseguir que les persones que tornin a la feina segueixin les mesures de distanciament, higiene respiratòria i protecció personal.

En aquest mateix sentit, la secretària general de Transports i Mobilitat, María José Rallo, ha explicat que dilluns s'adequarà el servei de Rodalies a la nova situació, i ha demanat als usuraris que respectin les distàncies, tant a les estacions com als trens.


El pic, assolit

Aquest dimecres, en la seva tercera compareixença davant de la Comissió de Sanitat del Congrés dels Diputats, Illa ha afirmat que "hem assolit el primer objectiu d'arribar al pic de la corba i estem en fase d'alentiment".

 

Veïns de Pasai Antxo, a Guipúscoa, surten al balcó per homenatjar els treballadors sanitaris (EFE/Javier Etxezarreta)


Amb tot, Illa ha remarcat que "encara estem en fase dura" de la malaltia perquè, com ha reiterat a la tarda en roda de premsa, "no hem doblegat la corba".


Madrid, la comunitat més afectada

La Comunitat de Madrid continua sent, amb diferència, la més afectada pel coronavirus. Amb una població de més de 6,5 milions d'habitants, té comptabilitzats més de 43.800 contagis i 5.800 morts.

Catalunya continua en el segon lloc: amb 7,5 milions d'habitants, s'hi han detectat més de 31.000 casos, i hi han mort gairebé 3.150 persones, més d'un terç de les quals eren persones grans que vivien en residències. Aquesta setmana, dimarts, per primera vegada, a Catalunya sí que hi ha hagut més altes que contagis.

 

L'autovia entre Bilbao i Santander, molt transitada per Setmana Santa, buida aquest dimecres (EFE/Luis Tejido)


Sis comunitats presenten unes xifres inferiors, amb les dues Castelles al capdavant (Castella-la Manxa, 12.489; Castella i Lleó, 10.518) seguides, en aquest ordre, pel País Basc (9.806), Andalusia (9.261), el País Valencià (7.964) i Galícia (6.758).

La resta de comunitats queden a distància: Aragó, Navarra i La Rioja en tenen menys de 4.000. Extremadura passa dels 2.000, i la resta no hi arriben. Les dues ciutats autònomes, Ceuta i Melilla, en tenen 84 i 93 respectivament.

ARXIVAT A:
Coronavirus Estat d'alarma
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut