Personal mèdic a l'exterior de l'Hospital de Bellvitge
Personal mèdic a l'exterior de l'Hospital de Bellvitge (EFE / Toni Albir)

1.396 contagis de coronavirus nous i 107 morts, la xifra més baixa des del 23 de març

Fins ara, a les residències catalanes han mort 1.178 persones víctimes de la Covid-19, segons les dades de la Generalitat

Actualitzat

En les últimes 24 hores han mort a Catalunya 107 persones per coronavirus, la xifra més baixa de defuncions en un dia des del 23 de març. D'ençà del 6 de març, quan hi va haver la primera defunció per la Covid-19 a Catalunya, han mort un total de 3.148 persones.

A més, segons les dades de la conselleria de Salut, s'han produït 1.396 positius nous, que eleven la xifra del total de casos a 31.043 des de l'inici del brot. D'aquests, 5.020 són professionals sanitaris, 417 més dels que hi havia fa 24 hores.

Respecte a les dades d'aquest dimarts, baixa la xifra de morts, que passa de 133 a 107, però creix lleugerament la de contagis nous: de 1.324 a 1.396.

 

Morts per coronavirus a Catalunya des del 23 de març
Morts per coronavirus a Catalunya des del 23 de març

 

En les últimes hores, han ingressat en estat greu 65 persones, de manera que la xifra total des de l'inici del brot ja és de 2.507.

L'endemà que es registrés la xifra més alta d'altes hospitalàries des del començament de la pandèmia, aquest dimecres hi ha hagut 813 altes més, de manera que s'eleva a 13.063 les que hi ha hagut fins ara. A diferència d'aquest dimarts, però, aquest cop el nombre d'altes no ha superat el de nous contagis.

 

Lleuger repunt a Espanya

A Espanya, per segon dia consecutiu, hi ha hagut un lleuger repunt de contagis, però es manté la tendència a la baixa. Segons les dades del ministeri de Sanitat, en les últimes 24 hores s'han produït 757 morts i 6.180 nous positius per la Covid-19.

Les xifres de Sanitat, però, només inclouen les defuncions dels casos positius i deixen fora els morts en residències o domicilis als quals no s'ha fet la prova. És per això que el Ministeri de Justícia ha demanat als registres civils que informin de les llicències d'enterrament fetes des de l'entrada en vigor de l'estat d'alarma per tenir una informació "objectiva i veraç" sobre el nombre de morts per coronavirus.

 

 

Salut assumeix la gestió de les residències

Aquest dimecres, la Generalitat ha canviat la gestió de les residències de gent gran, que ja no dependran del Departament de Treball i Afers Socials i passen a la conselleria de Salut.

Com ja va fer el president de la Generalitat, Quim Torra, la setmana passada, el conseller Chakir el Homrani també ha admès errors i ha reconegut que s'ha "arribat tard" en la distribució dels equips de protecció individual, els EPI.

 

Treballadores i residents del geriàtric Laia, a Mataró
Treballadores i residents del geriàtric Laia, a Mataró (EFE / Alejandro García)

 

Fins ara, a les residències catalanes han mort 1.178 persones víctimes de la Covid-19, és a dir, 55 més de les defuncions registrades fins aquest dimarts, segons les dades de la Generalitat.

Actualment, hi ha 2.374 persones que viuen en residències de gent gran amb diagnòstic de coronavirus. A més, 737 residents es troben hospitalitzats.

Fins aquest dimecres, en 282 residències catalanes s'hi han diagnosticat casos de coronavirus.

 

 

 

Sense acord a l'Eurogrup

La crisi del coronavirus torna a evidenciar les dificultats dels països de la Unió Europea de donar-hi una resposta comuna. Després de 16 hores de reunió, l'Eurogrup va ser incapaç d'arribar a un acord pels crèdits i els "coronabons".

Les diferències entre els països del nord i del sud bloquegen l'acord: els estats del sud, entre els quals Espanya, demanen un esforç financer sense precedents a través de l'emissió de deute conjunt, però els països del nord no estan disposats a finançar-ho.

No ha estat l'únic cop per a les institucions europees: el cap del comitè científic de la Unió Europea ha dimitit per la "descoordinació" en la gestió de la crisi del coronavirus.

Les conseqüències de la crisi econòmica, però, són cada vegada més evidents: l'Organització Mundial del Treball assenyala que el 81% de la població mundial activa, uns 2.500 milions de persones, veurà afectat el seu lloc de treball.

 

Pensant en el final del confinament

Mentrestant, el govern espanyol ja prepara el proper escenari: la fi del confinament. Aquest dimecres, la ministra portaveu, María Jesús Montero, ha dit que a partir del 26 d'abril ja es podran "ocupar carrers i places". Posteriorment, però, els ministres Salvador Illa i José Luis Ábalos l'han corregit i han apuntat que encara no es pot parlar de dates.

A Catalunya, a partir d'aquest divendres, es tornarà a pagar el transport públic. Durant la vigència del decret de confinament total del govern espanyol, el servei ha estat gratuït per facilitar el desplaçament dels treballadors de sectors essencials.

A la zona zero de la pandèmia, Wuhan, la normalitat va tornant de mica en mica: aquest dimecres ha estat el primer dia sense confinament després d'onze setmanes de quarantena. Els 11 milions d'habitants de Wuhan han estat 76 dies sense poder sortir de casa.

 

 

Més estafes per Internet

Amb l'augment del consum d'Internet com a conseqüència del confinament, la ciberdelinqüència adapta a la nova situació enganys clàssics. L'objectiu és aconseguir els números de comptes bancaris i robar dades personals i, per això, utilitzen SMS anunciant ERTO, ofertes de feina, vals de descompte o, fins i tot, falses ofertes de Netflix.

En aquesta línia, per evitar que corri informació falsa sobre el coronavirus, Whatsapp ha decidit limitar encara més els reenviaments de missatges virals.

 

Efectius de l'UME a la residència Los Sauces de Sant Boi de Llobregat
Efectius de l'UME a la residència Los Sauces de Sant Boi de Llobregat (EFE / Alejandro García)

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut
Anar al contingut