Dos comptadors de la llum
El mecanisme ibèric posa un topall al gas per poder abaratir la factura elèctrica (Europa Press/Eduardo Parra)

Espanya limitarà el preu del gas a partir de dimarts per rebaixar la factura de la llum

Brussel·les aprova l'anomenada "excepció ibèrica", que permetrà a Espanya i Portugal limitar el preu del gas al mercat majorista de l'electricitat durant 12 mesos, per rebaixar la factura de llars i empreses

RedaccióActualitzat

La Comissió Europea ha donat la llum verda definitiva a l'anomenada "excepció ibèrica", que permetrà que Espanya i Portugal limitin el preu del gas al mercat majorista de l'electricitat durant 12 mesos per abaratir la factura de les llars i empreses.

Brussel·les ha anunciat en un comunicat que la mesura serà vigent fins al 31 de maig del 2023.

Tindrà un cost total de 8.400 milions d'euros, dels quals 6.300 corresponen a Espanya i la resta, a Portugal.

Fa deu setmanes i mitja que el president espanyol, Pedro Sánchez, i el primer ministre de Portugal, António Costa, van aconseguir l'aval a la proposta a la cimera europea, per fer front a l'escalada dels preus de l'energia.

El govern espanyol calcula que el sistema comportarà una rebaixa "d'entre un 15% i un 20%" en el rebut de la llum de les famílies i les empreses, ha afirmat al Congrés el mateix Sánchez. Unes xifres que ha refermat la vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic, Teresa Ribera: 

"En termes pràctics, representa que, fins i tot calculant quin és el preu del gas que s'haurà de retribuir a posteriori, els consumidors estarem pagant entre un 15% i un 20% per sota del que hem pagat en absència del mecanisme." 

Les primeres estimacions dels experts apuntaven a un estalvi del 30%, però com que el preu del gas s'ha moderat els últims dies, la rebaixa del rebut serà inferior. 

Segons el sistema actualment vigent a la Unió Europea, el preu de l'energia més cara condiciona el de la resta, és a dir, que l'electricitat produïda amb fonts renovables s'acaba pagant al mateix preu que la procedent del gas o el carbó.

Els preus ja s'havien disparat de feia mesos i encara s'han enfilat més amb la guerra d'Ucraïna.


Entrarà en vigor dimarts que ve

Segons ha informat el govern espanyol, la mesura es convalidarà aquest dijous al Congrés.

Dimarts que ve entrarà en vigor i, d'aquesta manera, la subhasta del mercat elèctric que es faci el 14 de juny, per fixar els preus per al dia 15, serà la primera amb un topall en el preu del gas.

El BOE publicarà aquest dijous l'ordre que especificarà la data d'aplicació del mecanisme.

Espanya va aprovar el reial decret de la proposta i la va publicar al Butlletí Oficial de l'Estat a mitjans de maig.


El funcionament del mercat elèctric

A grans trets, els diferents productors ofereixen al mercat la seva energia. Primer ho fan les centrals nuclears i, després, les renovables. Si amb això no n'hi ha prou per cobrir la demanda, entren en funcionament les centrals de cicle combinat, les últimes d'arrencar, perquè són les més contaminants i les més cares, perquè necessiten gas, que té el preu pels núvols.

Com que és l'última energia a entrar, marca el preu de la resta.

Amb el topall aprovat, el gas marcaria un preu mitjà de 48 euros/MWh, començant per 40 euros els sis primers mesos i després pujant 5 euros al mes fins als 70 euros/MWh quan hagin passat dotze mesos.

La xifra contrasta amb el preu actual de referència al mercat, que supera els 100 euros/MWh.

Una central de gas a Rehden, a Alemanya
Una central de gas a Rehden, a Alemanya (Reuters/Fabian Bimmer)


Per què Espanya i Portugal tindran l'excepció

L'executiu de Pedro Sánchez ha destacat que la mesura "rebaixarà les factures de les famílies i empreses i les protegirà de la volatilitat dels preus del gas en els mercats internacionals".

En un comunicat, el Ministeri per a la Transició Ecològica explica que el mecanisme ibèric és una mesura extraordinària que es justifica per "l'escassa interconnexió" de la península Ibèria amb la resta d'Europa, "que suposa un desavantatge per a la integració en el mercat europeu".

També remarca que la decisió "s'ha pres després d'una feina molt intensa, tenint en compte la complexitat de la mesura" i que "marca una fita en les relacions entre Espanya, Portugal i les institucions comunitàries".

La Comissió Europea ha reconegut que les economies d'Espanya i Portugal "experimenten una pertorbació greu" pels efectes que la guerra d'Ucraïna té en els preus de l'energia.

Brussel·les emmarca propostes com "l'excepció ibèrica" en les "mesures temporals d'emergència" per combatre l'alça dels preus.

Von der Leyen defensa la reforma del mercat elèctric europeu

Hores abans que s'anunciés la llum verda a l'excepció, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, s'ha mostrat favorable a reforma el mercat elèctric europeu per evitar que el preu elevat del gas marqui el cost del quilowatt.

Von der Leyen ha considerat que el sistema no està adaptat "a la realitat de les renovables dominants".

Von der Leyen intervén al ple de l'Eurocambra
Von der Leyen defensa ara la reforma del mercat elèctric europeu (Europa Press/Philipp von Ditfurth)

Al final del debat al Parlament Europeu sobre la cimera de la setmana passada a Brussel·les, ha afirmat que el gas, que és l'energia més cara en l'actualitat, "defineix tot el preu" en un sistema "que ja no funciona" perquè es va dissenyar "fa vint anys", quan les energies renovables no tenien el pes que tenen ara:

"Aquest sistema de mercat ja no funciona. L'hem de reformar, l'hem d'adaptar a les noves realitats de les renovables dominants. Aquesta és la feina que té ara la Comissió. No és trivial, és una reforma enorme. Ens portarà temps i ha d'estar ben pensat, però hem de fer el pas endavant per adaptar el mercat elèctric a les condicions modernes."

La declaració suposa un gir en la postura que ha mantingut Brussel·les des de fa un any. Al desembre, la comissària europea d'Energia, Kadri Simson, afirmava que el model actual de preus era "la millor opció per als usuaris i negocis europeus".

Espanya, juntament amb França, Itàlia, Grècia, Romania o Portugal, és un dels països que més ha insistit en una reforma, en contra del criteri d'Alemanya, els Països Baixos o la mateixa Comissió.

Els governs espanyol i portuguès van aconseguir finalment que se'ls permetés limitar el preu del gas al mercat majorista, amb l'argument que són una "illa" energètica amb una gran penetració de les fonts renovables. Un cop desencallada la petició, Madrid i Lisboa van aprovar la proposta que, finalment, ha rebut l'aprovació definitiva de Brussel·les.

 

ARXIVAT A:
Comissió EuropeaEnergiaEconomia de butxaca
Anar al contingut