Detall fogó de cuina de gas encès
El mecanisme ibèric posa un topall al gas per poder abaratir la factura elèctrica

Aprovat el topall del preu del gas durant 12 mesos per rebaixar la factura de la llum

La mesura del govern espanyol vol rebaixar el preu de la llum un 30%, però no serà efectiva fins a l'aprovació definitiva de la Comissió Europea, en uns deu dies

Actualitzat

El Consell de Ministres ha aprovat aquest divendres "l'excepció ibèrica" per limitar el preu del gas durant 12 mesos i, de retruc, rebaixar la factura de la llum. Consisteix a aplicar un topall al preu del gas que s'utilitza per produir energia elèctrica a una mitjana de 50 euros per megawatt/hora.

La mesura també l'ha aprovat Portugal, i permetrà reduir la factura de la llum un 30%, segons La Moncloa. 

Traduït a una xifra, l'estimació del govern espanyol és que la mitjana del preu de l'electricitat en els dotze mesos vinents se situï en un uns 130 euros el megawatt/hora, davant els 210 euros de mitjana que ha assolit el primer trimestre de l'any.

Està previst que el decret que estableix aquest topall es publiqui aquest dissabte al Butlletí Oficial de l'Estat, perquè pugui entrar en vigor l'endemà. Ara bé, la plena efectivitat requereix l'aprovació europea definitiva. Segons Teresa Ribera, haurien de ser uns deu dies com a màxim.

La ministra per a la Transició Ecològica ha destacat que, "per primera vegada", s'aprova una mesura que "té com a finalitat reduir els beneficis extraordinaris de les empreses energètiques". És també, diu, "un paraigua que protegeix els consumidors, les empreses i la indústria de la volatilitat dels preus de l'energia" en el mercat majorista.

"Per primera vegada, no paguen els mateixos."

Per assolir la mitjana dels 50 euros/MWh --una xifra molt diferent dels gairebé 80 euros/MWh que ha marcat el preu mitjà l'últim trimestre--, el preu de referència del gas estarà durant els primers sis mesos al voltant dels 40 euros/MWh. Després s'anirà pujant fins als 48,8 euros.

Teresa Ribera i Isabel Rodríguez han explicat la mesura
La ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, i la portaveu, Isabel Rodríguez, han explicat la mesura (Europa Press/Alberto Ortega)

En aquest context, la Comissió Europea vol proposar la setmana vinent una intervenció extraordinària dels preus del gas a tot el continent en cas que es produeixi una emergència de subministrament, segons ha avançat El País.

Una mesura que arriba després que Rússia hagi anunciat que el gegant gasístic Gazprom talla l'enviament de gas cap a Europa a través d'un dels seus principals gasoductes, el Iamal, que travessa Polònia.

Com afectarà els consumidors

La mesura del topall del preu del gas hauria de beneficiar de manera immediata els 10 milions de consumidors que tenen l'electricitat contractada al mercat regulat. No afectaria el que està al mercat lliure i que hagi pactat un preu fix amb la seva comercialitzadora. També beneficiaria les empreses.

La intenció de l'executiu espanyol és que la rebaixa del preu del gas es notés en la factura de la llum del mes de maig, però l'aprovació del topall s'ha anat retardant perquè faltava la llum verda de la Comissió Europea.

La proposta inicial d'Espanya era fixar un topall al preu del gas d'uns 30 euros el MWh, però finalment la xifra ha estat més elevada.

 

ARXIVAT A:
UcraïnaEconomia de butxacaEnergia
Anar al contingut