Espanya i Portugal tindran un tractament especial per gestionar els preus de l'energia
Espanya i Portugal tindran un tractament especial per gestionar els preus de l'energia

La UE pacta una fórmula a mida perquè Espanya i Portugal puguin frenar el preu de la llum

Acord europeu perquè Espanya i Portugal puguin posar topalls temporals al preu del gas, com demanava Pedro Sánchez

Actualitzat

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, confirma que Brussel·les permetrà mesures específiques per a Espanya i Portugal que mitiguin l'escalada de preus de l'energia. Segons Von der Leyen, la península Ibèrica tindrà "un tractament especial per gestionar els preus de l'energia" per la situació "tan específica" en què es troben Espanya i Portugal.

Pedro Sánchez porta mesos reclamant solucions conjuntes sobre aquesta qüestió i, davant la impossibilitat d'arribar a un acord amb la resta de socis, havia demanat que es permetin mesures específiques per a Espanya i Portugal, que s'ha qualificat d'"illa energètica". Una de les mesures seria limitar el preu del gas per evitar el contagi sobre el preu de la llum.

La posició de la resta de socis europeus, però, era molt distant, sobretot per part d'Alemanya i els Països Baixos.

Von der Leyen assegura que el fet que Espanya i Portugal tinguin una proporció relativament alta d'energies renovables i poca interconnexió amb altres xarxes energètiques de la UE fa possible que es fixi l'excepcionalitat d'un tracte especial en aquest cas.

El document amb les conclusions de l'acord no recull l'especificitat per a la península Ibèrica en concret. Fa servir fórmules més àmplies com "els estats" que, diu, podran demanar a la Comissió que aprovi "mesures temporals" per reduir l'impacte del preu del gas en el preu de la producció elèctrica. Aquestes peticions s'avaluaran "amb urgència" i la decisió final dependrà del nivell d'interconnexions amb la resta del continent.

Pedro Sánchez s'ha mostrat molt satisfet amb l'acord, que ha presentat acompanyat del primer ministre portuguès, António Costa, un cop ha acabat la reunió dels líders europeus, que ha durat gairebé deu hores:

"L'objectiu que ens havíem marcat en aquest Consell l'hem complert. No hi ha una solució única ni fàcil per als preus de l'energia, perquè tenim diferents realitats a nivell europeu. Però s'han d'abaixar els preus de l'electricitat. Espanya i Portugal podran fixar a partir d'avui mesures excepcionals, acotades en el temps, per reduir els preus de l'electricitat als consumidors, a les indústries i a les empreses", ha dit Pedro Sánchez.

Sánchez ha assegurat que aquesta mesura excepcional no suposa subvencionar el preu del gas i no provocarà cap distorsió en els incentius per a les energies renovables ni en el mercat de l'energia elèctrica. Però permetrà, ha dit el president espanyol, "rebaixar els preus de l'energia".

Sánchez, molest per les filtracions

El president espanyol havia mostrat el seu malestar per les piulades de periodistes que asseguraven que estaria disposat a vetar les conclusions de la cimera si no s'atenien les seves peticions. Sánchez ho ha entès com una filtració del que s'està negociant.

Aquest és el tuit del periodista de France24, Dave Keating, que apuntava al veto de Sánchez si no hi ha una intervenció en els preus.

 

En la roda de premsa, els periodistes han preguntat a Sánchez sobre el rumor que s'havia aixecat de la reunió davant la negativa d'alguns socis europeus a negociar l'excepcionalitat per a Espanya i Portugal. Sánchez no ho ha volgut confirmar, però ha dit que ha estat un debat intens i que "el que pasa al Consell, es queda al Consell".

 

ARXIVAT A:
Unió EuropeaEnergiaPedro Sánchez
Anar al contingut