Es jubila Magawa, la rata heroïna de Cambodja que ha trobat desenes de mines antipersona

La feina d'aquestes rates ensinistrades és vital a Cambodja, on es calcula que hi ha uns tres milions de mines antipersona encara sense detectar

M. Josep MoyaActualitzat

Cambodja és el segon país del món més afectat per les mines antipersona després de l'Afganistan. Més de 64.000 adults i nens cambodjans han mort, han resultat greument ferits o han patit amputacions com a efecte d'una d'aquestes bombes. En les guerres que van assolar el país entre els anys 1975 i 1998 es calcula que es van col·locar més de sis milions de mines terrestres, més de la meitat de les quals encara no s'han localitzat.

I al país hi ha una heroïna inesperada. Es tracta de Magawa, una rata gegant de Gàmbia (Cricetomys gambianus) entrenada per localitzar mines antipersona. Ara Magawa es jubila després de cinc anys de dura feina ensumant i localitzant mines terrestres sense detonar.

La seva tasca ha salvat incomptables vides. Al llarg de la seva carrera ha ajudat a detectar 71 mines terrestres i 38 artefactes explosius més.

 

L'any passat, Magawa va ser guardonada amb el People's Dispensary for Sick Animals, en reconeixement "a la seva entrega per salvar vides, en la localització i retirada de mines". Aquest guardó normalment es concedeix a gossos especialitzats en rescat de persones o localització d'armes o drogues. Però la valentia de Magawa va entendrir el cor del jurat que entrega aquest guardó i van decidir premiar, per primer cop, la valentia de la rata. 3

La feina de Magawa és molt perillosa. Acompanya equips especialitzats en la detecció de mines per tot el país. Els seus col·legues humans la deixen caminar per zones on se sospita que hi pot haver armament soterrat. Ella ensuma el terreny i quan detecta l'olor d'explosiu, rasca delicadament la terra que les cobreix, sense perill de fer-les explotar. Després equips especialitzats i amb equips de protecció procedeixen a l'extracció. Aquestes rates pesen poc més d'un quilo i difícilment amb aquest pes es pot arribar a detonar una mina.

 

Els últims mesos, però, Magawa havia perdut velocitat i capacitat de detecció. Per aquesta raó el seu equip ha decidit que ha arribat l'hora de concedir-li una retirada digna que li permeti viure una jubilació tranquil·la i en bon estat de salut.

Es necessiten nou mesos de dur entrenament perquè una rata gegant de Gàmbia faci la feina de detecció de mines. Però ja hi ha un petit exèrcit de rates ensinistrades i disposades a continuar la feina feta per Magawa a Cambodja.

A Magawa l'espera una jubilació amb cacauets, plàtans i síndries, els seus aliments favorits, a la seva disposició, i amb una zona de jocs amb una roda on poder continuar exercitant-se.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut