ERC s'absté i impedeix tramitar una ILP per declarar la independència unilateralment

Només JxCat hi ha votat a favor, mentre que ERC s'ha abstingut perquè creu que el text no s'adaptava als paràmetres de la llei d'iniciatives legislatives populars

RedaccióActualitzat

La mesa del Parlament no ha admès a tràmit una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) perquè la cambra catalana declari la independència de forma unilateral. Només Junts per Catalunya hi ha votat a favor, Esquerra Republicana s'ha abstingut i el PSC i Ciutadans hi han votat en contra.

Esquerra ha tornat, per tant, a votar diferent de Junts per Catalunya. Segons els republicans, la proposta no s'adaptava als paràmetres de la llei del Parlament que regula les iniciatives legislatives populars.

A més, argumenten que, en els últims anys, hi ha hagut almenys sis precedents de propostes similars que han estat rebutjades.

El president d'ERC al Parlament, Sergi Sabrià, ha justificat l'abstenció:

"Tècnicament no es podia fer i políticament no té sentit fer-ho a dia d'avui. Això no va de gestos, això va de guanyar la llibertat de manera definitiva, cosa que no ens permetia fer aquesta ILP."

 

Josep Costa: "No exercirem de mur de contenció contra les propostes de cap grup parlamentari"


Junts per Catalunya, en canvi, hi ha votat a favor amb l'argument que al Parlament s'ha de poder parlar de tot. Aquesta era la reflexió que feia el vicepresident primer de la cambra i diputat de JxCat, Josep Costa:

"Com a mesa no exercirem la censura, no exercirem de mur de contenció contra la proposta dels ciutadans o contra les propostes de cap grup parlamentari (···) Davant del dubte, la nostra resposta serà sempre a favor de la participació política, a favor del debat."


Al final han acabat decidint els tres vots en contra de Ciutadans i PSC. El president de Cs al Parlament, Carlos Carrizosa, treia pit sobre el paper que ha tingut la seva formació per frenar la tramitació d'aquesta ILP.

"Podem dir que Ciutadans ha neutralitzat, ha paralitzat aquest nou intent de tornar a ficar Catalunya en el bucle de les declaracions d'independència."

 

Carrizosa destaca que Cs "ha paralitzat" la possibilitat d'una declaració d'independència


Des del PSC, la portaveu, Eva Granados, ha demanat a les forces independentistes que facin autocrítica.

 

Eva Granados, portaveu del PSC (ACN)

 

En concret, ha reclamat a Quim Torra que es plantegi la convocatòria d'eleccions.

"Per una banda, els emplacem a ser conseqüents amb la decisió de la mesa. I també els emplacem a fer autocrítica. No tornar a cometre els mateixos errors. I d'una vegada per totes, plantejar a la ciutadania una sortida a la crisi catalana que passi pel diàleg entre les forces catalanes, i que, en aquests moments, si el president Torra no s'hi veu amb cor, que convoqui eleccions."

 

 

Susanna Segovia, portaveu dels comuns, ha dit que la via unilateral no és la solució.

"La unilateralitat és un tema que ha demostrat que no és la sortida política que necessita la situació de Catalunya. Creiem que s'ha de continuar treballant pels consensos."

 

 

El diputat del PP Santi Rodríguez ha vinculat la ILP amb la investidura del president del govern espanyol.

"Molt possiblement tingui una relació directa la posició d'Esquerra Republicana en relació amb la tramitació d'aquesta iniciativa legislativa popular amb la investidura de Pedro Sánchez."

ARXIVAT A:
IndependènciaJxCatERCParlament Europeu
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut