La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, el president del Parlament, Roger Torrent, i el vicepresident del govern, Pere Aragonès, durant la Conferència Nacional dels republicans (ACN)

Esquerra aprova el nou full de ruta "sense renunciar a la unilateralitat"

Les bases han forçat la direcció a no renunciar a la via unilateral i a posar-la per escrit

Actualitzat

Esquerra Republicana aprova per àmplia majoria el full de ruta per als pròxims anys. Sota el títol "Ara, la República Catalana", la ponència aposta per explorar totes les vies pacífiques per implantar la república, des del diàleg a la desobediència, i obre la porta a la via unilateral per aconseguir la independència.

La ponència ha estat aprovada per 511 vots a favor, 19 en blanc i 6 vots en contra.

El text aprovat insisteix en "la necessitat de diàleg i d'una resolució pacífica, democràtica i negociada del conflicte". I aposta per "una sortida a l'escocesa amb la necessària intervenció internacional i sense renunciar a la unilateralitat que es troba en la base de l'exercici de la sobirania".

L'adjunt a la presidència d'Esquerra, Pere Aragonès, ha dit que no renuncien a cap camí "pacífic i democràtic", però que buscaran vies "on càpiga tothom":

"No renunciem a cap camí per tirar endavant el nostre projecte. No renunciem a cap camí pacífic i democràtic, però que ens agrada, que volem, que estem compromesos que el camí que sigui possible sigui el més ample. Perquè en els camins més amples és on cap tothom."

El líder d'ERC ha ofert diàleg a Pedro Sánchez "sense condicions prèvies, però sense renúncies":

"Nosaltres l'1-O no el volem oblidar, ni el podem oblidar, i diem a Pedro Sánchez que nosaltres estem per seure en una taula de negociació. Una negociació que ha de venir precedida per un diàleg. I que, si cal, ho fem sense condicions prèvies, però sense renúncies."

Esquerra clausura aquest migdia a la Farga de l'Hospitalet la seva conferència nacional després que aquest dissabte Oriol Junqueras, a través d'una carta, va cridar l'independentisme a deixar de banda els discursos "abrandats i excloents" i es va atribuir una gran part del mèrit d'haver salvat l'1-O.

La militància ha votat la ponència política que la direcció ha modificat per incloure-hi el posicionament del sector crític de la militància. La proposta inicial feia una aposta per la via multilateral en el camí per assolir la independència, però, finalment, després d'una solució salomònica, el partit no renunciarà a cap via per aconseguir la independència sempre que es faci de manera democràtica i pacífica.

 

L'1-O, mèrit de tots

El president del grup parlamentari d'Esquerra, Sergi Sabrià, admet que el mèrit de l'1 d'octubre no va ser només d'Esquerra. En declaracions a "El suplement" de Catalunya Ràdio, Sabrià també s'ha referit a la carta enviada des d'Estremera pel president del partit, Oriol Junqueras, que feia una crida a evitar els discursos abrandats i excloents. El parlamentari ha assegurat que no es referia a ningú en concret:

"Evidentment que no és una referència als tuits de Quim Torra, sinó a aquests discursos abrandats dels independentistes són els bons i els altres són els dolents, als quals tothom ha caigut alguna vegada.

El que hem de fer és sumar, estimar, abraçar i créixer, que és el que sempre li hem vist explicar milers de vegades a Oriol Junqueras."


Sergi Sabrià ha volgut deixar clar que ningú del partit va dimitir quan el govern va començar a preparar el referèndum al juliol, i que Esquerra és la formació més castigada.

"L'1 d'octubre és una cosa que és de tots, òbviament, però en la prèvia hi va haver moltíssima més gent que se la va haver de jugar moltíssim i avui sabem i és fàcil i són matemàtiques que ningú té tants encausats com té Esquerra Republicana ni ningú té tanta gent en situacions dificilíssimes com tenim nosaltres, però el mèrit, evidentment, és de tots."

El PDeCAT havia acusat Esquerra d'haver-se volgut atribuir el mèrit exclusiu del referèndum. En un tuit, la coordinadora Marta Pascal ha defensat que l'1 d'octubre és patrimoni de tots, de la gent apallissada, dels que van guardar les urnes o dels que van lluitar per la democràcia.

ARXIVAT A:
ERCProcés catalàIndependènciaReferèndum 1-O
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut