Nou full de ruta de l'ANC: via unilateral si hi ha eleccions i se supera el 50% de vots

L'ANC aposta per una DUI en cas que l'independentisme obtingués més d'un 50% dels vots si se celebren eleccions al Parlament a la tardor

RedaccióActualitzat

L'ANC aprova el nou full de ruta. El document proposa que, en cas que es facin eleccions al Parlament a la tardor, s'opti per una declaració unilateral si les forces independentistes obtenen més del 50% dels vots.

L'ANC ha celebrat aquest diumenge al matí la seva setena assemblea general a la Tarraco Arena, a Tarragona. Una trobada en què s'ha aprovat per àmplia majoria --i sense cap esmena-- el document original del nou full de ruta de l'entitat. En aquest document, l'ANC aposta per una DUI en cas que l'independentisme obtingués més d'un 50% dels vots si se celebren eleccions al Parlament a la tardor.

Quan s'acabi el cicle electoral i després de la publicació de la sentència del judici del procés, l'ANC preveu que el president de la Generalitat convocarà eleccions al Parlament per la falta "d'estratègia comuna per assolir la independència". Segons el document, la DUI hauria d'anar acompanyada de gestos simbòlics, com l'arriada de la bandera espanyola del Palau de la Generalitat, i també del desenvolupament de les lleis de transitorietat i la petició del reconeixement internacional de la nova república.

 

 

L'ANC admet que tot plegat passa per la unitat d'acció de govern, Parlament i institucions, i la mobilització --diuen-- d'una ciutadania més preparada. Amb tots els actors "alineats", es proposa que es revalidi la declaració d'independència al Parlament i publicar-la al Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya i al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya i fer una proclamació solemne de la república catalana davant del món.

La presidenta de l'Assemblea Nacional, Elisenda Paluzie, insisteix que la via de l'acord amb l'Estat és inviable si des de l'altra banda no es vol acordar. També ha dit que han reafirmat el seu objectiu fundacional i que ho han fet "sense por i sense cedir als que ens voldrien agenollats i que voldrien que renunciéssim o dissimuléssim el nostre objectiu". Paluzie ha advertit que, amb una majoria independentista, no podran haver-hi "excuses" ni "dubtes".

La presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, ha defensat la DUI com a alternativa a un referèndum acordat, que ja van proposar el 2012. "El referèndum acordat depèn de l'altre i, si no l'acorda, què farem? Més frustració?", s'ha preguntat. Per aquest motiu, Paluzie ha posat en valor que la unilateralitat a l'octubre "no va fracassar" i que el referèndum unilateral d'autodeterminació "el vam fer i vam guanyar":

"Si se supera el 50% de vots no hi ha excuses i no hi ha dubtes. Fem la independència."

Elisenda Paluzie ha advertit que aprovaran tants fulls de ruta per la independència "com sigui necessari fins a aconseguir-la". Davant els socis de l'entitat, Paluzie s'ha compromès a tornar a posar la independència "al centre" i a fer "campanyes amb arguments". En aquest sentit, ha dit que el 80% de catalans partidaris del dret a decidir són un volum "estèril" si tot aquest suport no es converteix "en un suport clar per la independència".

Ho ha explicat en una entrevista a "El suplement":

Puigdemont des de Waterloo

En una intervenció en directe des de Waterloo, l'expresident Carles Puigdemont ha situat l'ANC com "un vehicle indispensable i no prescindible" de la culminació del camí cap a la república.

Puigdemont ha agraït a l'entitat que faci de "cua de pansa" i que recordi tot allò que es va aconseguir l'1-O davant un Estat, que ha qualificat d'enemic, "que vol que renunciem i abandonem allò que va representar".

L'expresident ha insistit que "la cultura de l'1-O és fundacional de la república" i ha demanat "no desar-la a l'armari". Puigdemont també ha garantit que no es rendeixen ni es rendiran, i que seguiran compromesos per participar "d'aquest combat per la independència" i per la república catalana.

Durant l'acte també ha intervingut la secretària general d'ERC, Marta Rovira. En un vídeo enregistrat des de Suïssa, ha cridat a aprofitar cada cita amb les urnes per votar independència i república i "legitimar la nostra causa". Rovira, que ha afirmat que estan "dempeus i batallant" i denunciant la repressió, ha advertit que ningú no els podrà condemnar per defensar el seu projecte polític.

"Defensar la independència no és cap crim ni és un delicte."

Per la seva banda, l'exconseller de Salut Toni Comín ha garantit en un vídeo que el seu propòsit és materialitzar el mandat "legítim i vigent" sorgit de l'octubre del 2017.

Comín ha posat en valor el paper de l'ANC i ha dit que també cal comptar amb un actor essencial com és el Consell per la República. En aquest sentit, l'exconseller ha cridat a conjurar-se "des de la cooperació absoluta" entre el Consell i l'ANC per fer efectiva la república.

En una intervenció en directe, l'exconsellera d'Ensenyament Clara Ponsatí ha afirmat que l'exili i els presos han enfortit la seva "determinació" i que caldrà "demostrar que qui té el control del territori som els catalans". Segons Ponsatí, no podran fer efectiva la república si no s'obre "una nova etapa de desobediència civil efectiva", per la qual cosa ha cridat a no rendir-se, a agafar forces i a avançar per guanyar.

ARXIVAT A:
IndependènciaProcés catalàANC
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut