ERC proposa les condicions per a un referèndum pactat fixant un mínim del 55% perquè guanyi el sí

Així ho diu la ponència política que preveu aprovar al congrés del partit al mes de gener

Ferran Vila CabanasActualitzat

Esquerra ha fet públiques les condicions que vol proposar al govern espanyol per a un referèndum d'independència pactat

El text fixa un mínim del 55 per cent perquè guanyi el sí --com es va fixar en el referèndum de Montenegro--, una participació que superi el 50 per cent, dret a vot per als residents majors de 16 anys, una pregunta clara i l'obertura de negociacions amb l'Estat si guanya el sí a la independència.

El partit assegura que el referèndum d'independència és "la millor via per guanyar la República Catalana" i creu que cal "articular la majoria del 80% favorable al referèndum" per portar-lo a la taula de diàleg. 

La proposta la recull la ponència política que ara inicia un procés d'esmenes i que ERC preveu aprovar al congrés del partit, a finals de gener.

La intenció és que el referèndum arribi l'any vinent a la taula de negociació amb el govern espanyol.


"Articular majories" i allunyar l'independentisme del "populisme"

En la proposta, Esquerra defensa que cal "reimpulsar la majoria social de l'1 i el 3 d'octubre" del 2017, i fer-ho al voltant "del major consens social al nostre país, la celebració d'un referèndum d'independència". 

Així, aposta per arribar a un Acord de Claredat --que Aragonès va plantejar al Parlament i va quedar eclipsat per la trencadissa amb Junts-- i fixar les condicions a partir d'"un debat i consecució d'un consens a Catalunya".

Segons els republicans, hi ha el "repte pendent" d'"aturar la creixent polarització en què està immersa una part de l'independentisme" i allunyar-lo "del corrent antipolític i populista"

Per contra, ERC defensa que "els avenços en la desjudicialització del conflicte i en l'agenda antirepresiva constaten els efectes de la força electoral d'Esquerra Republicana i, per extensió, de l'independentisme", i cita com a exemples els indults i la derogació de la sedició.

ARXIVAT A:
Procés catalàERC
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut