ERC i PSC demanen explicacions sobre els diners públics en el projecte BCN World

L'Incasòl assegura que no hi ha risc en l'operació. La Generalitat avançarà el 80% de la compra dels terrenys a Criteria i després Hard Rock ho anirà pagant fins al 2022

Actualitzat

El govern haurà de donar explicacions al Parlament sobre la compravenda de terrenys per al complex de Hard Rock a la Costa Daurada, al costat de Port Aventura.

ERC i PSC han registrat una petició de compareixença del conseller Damià Calvet a la Comissió de Territori del Parlament. El PSC també hi vol convocar el vicepresident, Pere Aragonès. La CUP ha qualificat d'escàndol que el govern "hagi convertit la Generalitat en promotora immobiliària i creditora".

Els dubtes s'han plantejat perquè el govern avançarà 96 dels 120 milions d'euros que costarà la compra de terrenys, que ara són propietat de Criteria, el hòlding d'inversions de La Caixa. L'objectiu és revendre'ls pel mateix preu al grup inversor nord-americà per al projecte que va substituir l'original de Barcelona Word.

 

Segons el contracte, que ha detallat el diari Ara, Hard Rock pagarà la compra de manera fraccionada. L'Incasòl recuperaria els diners pagats a Criteria fins a finals de juny del 2022.

El director de l'Institut Català del Sòl, Albert Civit, ha negat que l'operació suposi un risc financer per a les arques públiques i ha assegurat que el procediment és habitual en grans projectes.

"Això no implica despesa perquè tot ho fem amb fons propis. No implica que deixem de fer res. És una operació habitual, no només amb Hard Rock. Amb Amazon, per exemple, també es va fer amb pagament diferit."

 

Tot i el context de crisi derivada del coronavirus, el director de l'Incasòl descarta que l'empresa es pugui fer enrere i deixar de pagar els 96 milions que quedarien pendents. En aquest cas, la Generalitat s'hauria de quedar amb els terrenys. Segons Civit, no tindria sentit perquè la firma "perdria" els 20 milions que ja hauria abonat i s'activarien les clàusules d'excepcionalitat, que també exigeixen compromisos a l'altra part.

La plataforma Aturem BCNWorld prepara una denúncia penal, segons ha anunciat Joan Pons, portaveu de la plataforma opositora:

"El conseller Calvet i l'Incasòl han estat mentint. S'estaria destapant una operació que situaria Incasòl en aquest entramat, perquè han fet un vestit a mida en aquest contracte de compravenda."

 

Segons els terminis previstos, l'opció de compravenda s'ha de formalitzar abans del 5 d'octubre, data límit fixada després d'una pròrroga de cinc mesos que va concedir el govern.

La previsió és que les obres comencin la primavera del 2022 i s'enllesteixin l'agost del 2024.

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut