Junqueras i Aragonès en un acte d'Esquerra (Lorena Sopena / Europa Press)

ERC aposta per Pere Aragonès com a candidat a la presidència i ho ratificarà dissabte

La tramitació de la llei d'amnistia havia obert l'especulació de si el president del partit, Oriol Junqueras, podria aspirar a ser el candidat un cop s'aixequés la seva inhabilitació, però finalment no ho serà

RedaccióActualitzat

Esquerra avalarà aquest dissabte Pere Aragonès com a candidat a la presidència de la Generalitat. El Consell Nacional té previst ratificar que l'actual president repeteixi com a candidat, amb l'aval d'Oriol Junqueras i Marta Rovira.

Amb la tramitació de la llei d'amnistia s'havia especulat sobre la possibilitat que Junqueras, l'actual president del partit, pogués aspirar a ser el candidat. Això hauria pogut passar un cop s'aixequés la seva inhabilitació.

En diverses entrevistes, tant Junqueras com Aragonès s'havien posat a disposició del partit sense fer el pas de postular-se com a candidats.

La informació, avançada per "El Periódico" i confirmada per TV3, aclareix l'interrogant de qui serà el candidat dels republicans a unes eleccions que Aragonès sempre ha dit que no vol avançar i que serien el febrer del 2025.

Tot i que dissabte es constatarà que Aragonès és la persona escollida per repetir com a candidat, encara no se'l proclamarà oficialment fins que s'acosti la data de les eleccions. 

 

Per què es decideix ara?

Amb aquesta decisió es busca reforçar Aragonès. Fins ara, sempre li ha sobrevolat l'interrogant de si manava més ell o el president del partit. Uns interrogants que anaven en paral·lel al fet que govern d'ERC en minoria no ha aconseguit superar a les enquestes el PSC, que tornaria a guanyar les eleccions.

Ara, un any abans, com a molt, de les eleccions, la direcció ha cregut que era el moment d'aclarir-ho i jugar amb igualtat de condicions amb un PSC en què Salvador Illa ja ha dit que serà el candidat. El que ni l'un ni l'altre saben encara és si el tercer rival, per Junts, serà, o no, Carles Puigdemont.


Una llarga campanya electoral​

Per davant hi ha un 2024 carregat de cites electorals. Les catalanes encara no tenen data al calendari però les eleccions europees sí, el 9 de juny. 

La gestió del govern en solitari d'Esquerra està i estarà sota la lupa i en examen continu en una llarga precampanya de les catalanes, que, a tot estirar tocarien el febrer del 2025.

També els pactes aconseguits entre els partits independentistes i Pedro Sánchez seran diana de totes les campanyes: gallegues, basques i europees.

ARXIVAT A:
EleccionsERCPere Aragonès
Anar al contingut