Pere Aragonès ha fet una declaració institucional al Palau de la Generalitat

Aragonès apel·la a l'esperit d'unitat de l'1-O: "Hem de tornar a trobar-nos"

El president de la Generalitat ha defensat la seva proposta de l'acord de claredat en la declaració institucional per commemorar el cinquè aniversari de l'1 d'Octubre

Paula Florit GomilaActualitzat

Pere Aragonès ha apel·lat a les "lliçons i aprenentatges" de l'1 d'Octubre per anar cap a la independència.

El president de la Generalitat, en una declaració institucional per commemorar el cinquè aniversari del referèndum, ha afirmat: "Hem de tornar a trobar-nos. Tornar a treballar en positiu en allò que ens uneix de forma inqüestionable. En allò que avui encara desperta tot el nostre orgull".

I ha afegit: "Hem de tornar a unir-nos a través de l'ampli consens que Catalunya ha de decidir lliurement, de forma col·lectiva i en pau, quin ha de ser el futur polític del país".

En aquest context, el president Aragonès també ha tornat a defensar la seva proposta de l'acord de claredat, "per determinar quan i com Catalunya ha de poder exercir de nou el dret a decidir".

Segons ha defensat, "aquesta és la via per resoldre el conflicte polític amb l'Estat".

"Ho tornarem a fer perquè som molts els que volem que Catalunya sigui un país lliure, perquè sabem que així construirem un país més just i més pròsper", ha afegit.

Per això, ha conclòs Aragonès, "hem de tornar a parlar de democràcia", a "centrar-nos en el dret a vot, en els drets i llibertats que tots tenim i que volem exercir amb plenitud".

El missatge del president ha substituït l'acte institucional que el govern havia de fer al Palau de la Generalitat, amb tots els consellers, i que s'ha acabat descartant per la crisi d'Esquerra i Junts.

El canvi de plans es va decidir després que, dimarts, en el debat de política general, Junts plantegés la qüestió de confiança al president. L'endemà, i després d'una reunió extraordinària del govern i una trobada amb el secretari general de Junts, Jordi Turull, el president cessava el vicepresident Jordi Puigneró, el màxim representant a l'executiu dels seus --encara-- socis.

Les hores posteriors, malgrat que tant Esquerra com Junts asseguraven aquest divendres que la seva voluntat era encarrilar la situació, poc han canviat les coses. Aquest diumenge acaba el termini que han fixat des de Junts per negociar amb Esquerra la continuïtat del govern, però la proposta que han fet arribar a la Presidència amb les seves condicions, entre les quals que restitueixi Puigneró, ja ha estat rebutjada pel president.
 

"Memòria col·lectiva del país"

Al marge de tot això, el cinquè aniversari de l'1-O, que Aragonès ha defensat que "forma part de la memòria col·lectiva del país com un dia en què vam demostrar tot el nostre compromís democràtic", es commemora amb actes en diverses poblacions del país, organitzats majoritàriament pel Consell de la República i les entitats independentistes.

Pots veure la declaració institucional sencera del president de la Generalitat aquí:

 

 

ARXIVAT A:
Pere AragonèsGeneralitat de CatalunyaProcés català
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut