Arriba al mar una nova llengua de lava del volcà Cumbre Vieja de La Palma
Riu de lava procedent del volcà Cumbre Vieja, aquest dijous a La Palma (EFE)

Arriba a prop del mar una nova llengua de lava del volcà Cumbre Vieja de La Palma

A l'illa es registra un terratrèmol de magnitud 4,3, el més fort des de l'inici de l'erupció

RedaccióActualitzat

Actualització de la notícia: EN DIRECTE | Preocupació a La Palma pel possible ensorrament del delta volcànic format per la lava

El volcà Cumbre Vieja de l'illa de La Palma, a les Canàries, ha entrat aquest dijous en una nova fase: una altra llengua de lava s'ha desviat cap al sud i ha obert una via nova cap al mar.

A més, aquest migdia l'illa ha viscut el terratrèmol de més intensitat des de l'inici de l'erupció: ha estat de magnitud 4,3, poc després de les 11 hora local i a 35 quilòmetres de profunditat.

El terratrèmol s'ha produït al sud-oest del municipi de Villa de Mazo, i s'ha pogut sentir des de molts punts del sud i el centre de l'illa, entre els quals la capital de l'illa, Santa Cruz de La Palma:

Aquest no ha estat l'únic terratrèmol en les últimes hores: des de la mitjanit d'aquest dimecres se n'han detectat una vintena, quatre dels quals de magnituds superiors a 3.

D'altra banda, aquest dijous al matí ha augmentat la sortida de lava per les boques del volcà. Això ha fet créixer la colada, que s'ha desbordat cap al sud i ha arribat a la platja del Charcón, uns 600 metres més al sud del delta de lava:


La lava de moment ha arribat a un delta de lava antic que es troba al sud del nou que ha generat el volcà en l'erupció que encara està en marxa.

La televisió pública de Canàries ha mostrat les imatges gravades per un dron on es poden veure els dos deltes, el nou i l'antic, aquest ja amb la nova llengua de lava:

 

En aquest delta relativament antic, generat per l'erupció del volcà San Juan fa 50 anys, el 1949, la lava ha destruït plantacions de plàtans, a més d'alguns dipòsits i edificacions.


Trànsit aeri tancat

Mentrestant, la intensa pluja de cendra del volcà ha obligat a tancar del tot l'aeroport de La Palma, de manera que han quedat suspesos tots els vols, i es preveu que el trànsit aeri no es podrà rempendre com a mínim fins aquest divendres a la tarda.

La suspensió de vols es va decidir aquest dimecres degut a que les previsions meteorològiques ja van indicar que el vent s'enduria el núvol de cendra cap a la part est de l'illa, on hi ha l'aeroport. 


Puja el diòxid de sofre

Al marge de la cendra, també ha empitjorat la qualitat de l'aire, amb molta presència de diòxid de sofre: durant la matinada s'han detectat pics de 667 micrograms per metre cúbic.

El nivell a partir del qual comença a ser nociu és 500 micrograms, però els responsables del pla de prevenció de risc volcànic, el Pevolca, asseguren que només perjudica de debò les persones amb patologies respiratòries.

De moment l'erupció ja ha afectat 431 hectàrees, gairebé 10 més que aquest dimecres, i s'ha menjat 26 quilòmetres de carreteres.

El volcà en sí es manté en un nivell 2 d'explosivitat, en una escala de 8, i segueixen actives 3 boques al cràter i una a la part nord del con.

El volcà Cumbre Vieja vist des de Tacande, aquest dijous al matí a La Palma (EFE)

 

 

 

ARXIVAT A:
Volcà Cumbre ViejaLa Palma
Anar al contingut