Vols suspesos a La Palma pel núvol de cendra del volcà Cumbre Vieja
El volcà Cumbre Vieja amb una casa en primer terme, aquest dimecres a la matinada a El Paso, a La Palma (EFE)

Vols suspesos a La Palma pel núvol de cendra del volcà Cumbre Vieja

L'erupció s'ha estabilitzat i la lava que surt del volcà baixa en una única colada sense envair terrenys nous

RedaccióActualitzat

A La Palma, l'erupció del volcà Cumbre Vieja aquest dimecres s'ha estabilitzat força, amb una colada de lava que no es desvia.

Una de les principals preocupacions ara és l'evolució del núvol de cendra que surt del volcà, que ha obligat a la cancel·lació dels vols programats per aquest dijous.


La cendra, cap a l'aeroport

La direcció del vent ha canviat i s'està enduent bona part de la cendra que emet el volcà cap a la part est de l'illa, on hi ha l'aeroport.

Per aquest motiu les companyies han suspès una trentena dels vols de les companyies Binter i Canaryfly que havien de sortir o arribar a l'illa, i només queden dos vols d'Iberia, que previsiblement també es suspendran.

Una dona escombra la cendra del carrer, aquest dimecres a Los Llanos de Aridane, a La Palma (EFE)

La cendra també ha caigut aquest dimecres a sobre dels pobles veïns del volcà, i els ha obligat a estar-se a casa, o a circular amb mascareta, no per la Covid, sinó per la cendra.

D'altra banda la lava està baixant pel pendent en una única colada per sobre de la lava de dies anteriors, de manera que no envaeix zones intactes fins ara.

Aquesta és la crònica de Cristina Macias per al "Telenotícies vespre" des de Tijarafe, a prop del volcà.

"Tub" subterrani de lava

Els vulcanòlegs del Pevolca han explicat que han pogut confirmar que hi ha un "tub de lava" que comunica subterràniament el volcà amb el mar.

El responsable del Pevolca, Miguel Ángel Morcuende, ha atribuït a aquest tub el fet que la colada no hagi crescut i no hagi ocupat nous terrenys.

Morcuende s'ha felicitat per l'estabilització del volcà, i ha afegit que l'activitat sísmica ha baixat, amb menys tremolors i més lleus, la majoria a una profunditat d'entre 10 i 15 quilòmetres.


7 milions d'euros en ajudes

Mentrestant, ja han arribat a l'illa 7 milions d'euros en ajudes solidàries recollides arreu que s'han canalitzat a través de comptes oficials.

Segons el "cabildo" que governa l'illa, són diners que està previst que vagin directament als afectats per cobrir necessitats concretes, perquè diuen que les bàsiques ja estan cobertes.

Imatge de satèl·lit d'aquest dissabte de l'illa de La Palma amb el núvol volcànic formant anelles concèntriques (EFE)
ARXIVAT A:
Volcà Cumbre ViejaLa PalmaLes Canàries
Anar al contingut