El delta format per la lava del volcà ja supera el límit de la plataforma insular
El delta format per la lava del volcà ja supera el límit de la plataforma insular

Preocupació a La Palma pel possible ensorrament del delta volcànic format per la lava

L'ensorrament del front del delta format per la lava del Cumbre Vieja provocaria explosions hidromagmàtiques, un brusc alliberament de gasos i fortes onades

Actualitzat

Actualització de la notícia: EN DIRECTE | S'enfonsa la cara nord del volcà de La Palma i s'escampen noves colades

 

El delta de lava format per la colada del volcà Cumbre Vieja podria ensorrar-se en la part frontal si continua el seu avanç cap al mar.

Si això passa, ha dit la portaveu del comitè científic del Pla d'Emergència Volcànica María José Blanco, hi haurà un brusc alliberament de gasos acompanyat d'explosions hidromagmàtiques i fortes onades.

El delta ja fa més de 500 metres i ha superat el límit de la plataforma insular. Tot i que no poden concretar quan hi haurà l'ensorrament, els tècnics pensen que serà aviat si la colada de lava continua arribat al mateix ritme.

L'activitat sísmica a l'illa canària de La Palma ha augmentat en les últimes 48 hores i la colada de lava continua avançant cap al mar.

 

 

Vint dies després de l'entrada en erupció del volcà de Cumbre Vieja, la colada principal s'ha obert i el nou ramal de lava cau pel penya-segat i ja ha sepultat diverses plantacions de plataners.

180 moviments sísmics en 48 hores

L'"eixam sísmic" es manté actiu al sud de l'illa i a unes profunditats mitjanes que oscil·len aproximadament entre els 11 i els 15 quilòmetres.

L'Institut Geogràfic Nacional ha localitzat 180 terratrèmols a la zona afectada per la reactivació volcànica del Cumbre Vieja des de dijous. D'aquests, una cinquantena els ha percebut la població.  

Aquesta matinada s'han comptabilitzat una quarantena de moviments sísmics. El més potent, de magnitud 3,8 a l'escala de Richter, s'ha localitzat a Fuencaliente.

És el tercer dia consecutiu en què La Palma té petits terratrèmols. Dimecres n'hi va haver una vintena -quatre dels quals de magnituds superiors a 3- i dijous al migdia es va registrar el més potent fins ara: 4,3, a 35 km de profunditat.

En aquest vídeo es poden copsar les petites tremolors de l'illa.


En aquestes imatges, gravades des de l'aire amb una càmera termogràfica, es pot veure com el volcà continua en plena activitat:

 

El canvi del vent fa l'aire més perillós

A més dels terratrèmols, les autoritats de La Palma estan pendents de la qualitat de l'aire a l'illa, que una altra vegada ha passat de ser bona a regular a causa del canvi de vent.

La situació és poc desitjable però almenys no obliga a confinar nuclis de població determinats, com ja va passar fa justament una setmana.

Un expert de la Unitat Militar d'Emergències controla un dron, clau a l'hora de seguir el recorregut de la colada del volcà (Luismi Ortiz/EFE)

Es recomana als habitants de l'illa que utilitzin mascaretes FFP2 i que aquells que tinguin problemes respiratoris vigilin molt.

L'emissió de fum i cendra del volcà de Cumbre Vieja s'ha pogut observar des de l'espai. Els satèl·lits Terra i Aqua de la NASA han pogut captar els curiosos cercles concèntrics que formen els núvols de cendra:

 

Continua tancat el trànsit aeri

L'aeroport de La Palma continua tancat per la quantitat de cendra expulsada pel volcà Cumbre Vieja. A primera hora de la tarda de divendres s'han tornat a programar vols a l'aeroport de Tenerife Nord per una lleugera milloria de les condicions metereològiques, però al de La Palma no es reprendrà l'activitat almenys fins dissabte al migdia.

De moment segueixen les tasques de neteja de les pistes de l'aeroport, amb la intenció de reobir-lo al públic al més aviat possible.

 

ARXIVAT A:
Volcà Cumbre ViejaLa Palma
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut