Els sindicats d'Iberia volen fer vaga del 5 al 8 de gener (Reuters/Isabel Infantes)

Els treballadors de handling d'Iberia anuncien vaga per al cap de setmana de Reis

Els sindicats havien ajornat la convocatòria de vaga, pendents de la negociació, però han decidit reprendre la protesta

El diàleg entre els sindicats i la direcció d'Iberia ha durat poc. UGT i Comissions Obreres han anunciat una vaga dels treballadors del handling per als dies 5, 6, 7 i 8 de gener, en plenes festes de Reis i operació tornada de les vacances de Nadal.

Dimecres els sindicats van anunciar que posposaven la convocatòria de vaga en les dates de Nadal perquè s'havia obert un marc de negociació, amb el govern espanyol com a mediador, però aquest divendres han decidit reactivar la protesta, que afecta el personal que té cura dels equipatges i els moviments dels avions a les pistes.

L'arrel del problema ve perquè Iberia va perdre el servei de handling a vuit dels principals aeroports del país (Barcelona, Palma, Màlaga, Alacant, Gran Canària, Tenerife Sud, Eivissa i Bilbao), al concurs fet per Aena al setembre.

La companyia considera la convocatòria "injustificada" perquè ha fet una oferta "ambiciosa", que inclou garantir tots els llocs de treball per la via de la subrogació. Ha informat que, després d'una primera reunió amb el Ministeri de Transports, els sindicats rebutgen continuar les converses per trobar una via alternativa al fet que l'aerolínia faci ella mateixa els serveis de terra als aeroports on ha perdut la concessió.

Els sindicats parlen d'un exercici de "trilerisme i prestidigitació" de la companyia. No volen la subrogació perquè suposa sortir del paraigua d'Iberia, encara que queden emparats pel conveni del sector, i demanen que Iberia faci autohandling per a totes les empreses del grup IAG, al qual pertany juntament amb British Airways, Vueling, Aer Lingus i Level.


La filial de serveis aeroportuaris d'Iberia té 8.000 treballadors, 4.300 dels quals estarien afectats per la subrogació i, d'ells, uns 1.900 a l'aeroport de Barcelona.

ARXIVAT A:
AeroportsDrets laborals
Anar al contingut