Trípoli

Els rebels serien encara a 140 quilòmetres de Sirte tot i haver anunciat que han conquerit la ciutat

Els opositors del règim de Gaddafi avancen amb velocitat amb l'ajuda de la coalició internacional, fins al punt que han anunciat la conquesta d'un enclavament simbòlic: ni més ni menys que la localitat de Sirte, la ciutat natal del coronel Moammar al-Gaddafi. Tot i això diverses fonts periodístiques posen en dubte aquesta informació i situen els rebels a 140 quilòmetres de Sirte, punt on haurien trobat resistència. D'altra banda, segons informa l'agència de notícies estatal líbia, el Ministeri d'Afers Estrangers libi ha anunciat aquest dilluns un alto el foc amb els "grups terroristes" que estan operant a Misrata.

Actualitzat
"El Ministeri d'Afers Estrangers anuncia que les unitats antiterroristes han deixat de disparar als grups terroristes armats que han estat sembrant el terror", segons l'agència de notícies oficial Jana, que cita fonts d'aquest departament. "La ciutat de Misrata ara gaudeix de seguretat i tranquil·litat i els serveis públics han començat a recuperar-se per oferir els serveis habituals a tots els ciutadans", ha afegit el ministeri, abans de subratllar el "compromís" del govern libi amb l'alto el foc.

Segons la cadena de televisió Al-Arabiya, un mínim de vuit persones han mort i vint-i-quatre més n'han resultat ferides en els enfrontaments registrats aquest dilluns entre forces governamentals i rebels.

Dubtes sobre el control de Sirte

"Està confirmat. Sirte ha caigut en mans dels prodemocràtics", ha afirmat el portaveu dels rebels Shamsiddin Abdulmolah, citat per l'agència de notícies Reuters. Aquest portaveu afegeix que les forces contràries al dictador no han trobat gaire resistència dels oponents, un fet que confirmaria que els atacs de la coalició internacional, ara liderada per l'OTAN, comencen a donar fruits. La notícia sobre Sirte, feu de Gaddafi i porta d'entrada a la capital del país, Trípoli, s'ha celebrat a Bengasi, amb trets i botzines.

Tot i això, un reporter de la mateixa agència de notícies que és a Sirte assegura que no veu indicis que la ciutat estigui en mans dels rebels. "De moment, tot el que veiem és massa normal", ha afirmat. A més, fonts periodístiques informen que l'avanç rebel s'hauria quedat a uns 140 quilòmetres d'aquest enclavament simbòlic de la revolta.

Tot i aquestes informacions contradictòries, el que sí que és clar és que han continuat els bombardejos aeris de la coalició internacional. Un dels objectius ha estat precisament Sirte, i també sobre Trípoli, on hi ha hagut diverses explosions.

De fet, en vint-i-quatre hores els rebels han pres quatre ciutats, inclosa l'estratègica Ajdabiya, a més de Brega, Ras Lanuf i Ben Jawad. I és que pràcticament no hi troben resistència perquè els progaddafistes estarien abandonant les posicions i fugint cap a la capital. La rebel·lió treu pit i també afirma tenir el control dels principals enclavaments petrolers.

L'OTAN en pren el control


Des del si de la coalició internacional, els Estats Units han aconseguit desfer-se del comandament militar. L'OTAN se'n farà càrrec en un termini de tres dies. D'aquesta manera, es posa fi a un llarg debat sobre qui ha de dirigir les operacions militars. L'anunci l'ha fet aquest diumenge a Brussel·les el secretari general de l'organització, Anders Fogh Rasmussen, després d'un acord entre els ambaixadors dels països membres.

D'altra banda, des del Regne Unit, el govern ha negat que la coalició hagi proporcionat o estigui disposada a proporcionar armes als antigaddafistes, com han apuntat algunes informacions.
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut