Els pressupostos del 2022, aprovats: els primers en 12 anys que entren en vigor al gener

El Parlament ha aprovat els comptes amb els vots d'Esquerra i Junts i l'abstenció dels comuns, en un debat que ha evidenciat el trencament del govern amb la CUP

RedaccióActualitzat

Els pressupostos de la Generalitat per l'any que ve entraran en vigor l'u de gener. Això no passava des dels comptes del 2010, perquè en l'última dècada Catalunya no ha encetat cap any amb un projecte nou aprovat.

Aquest dijous, amb els vots a favor dels socis de govern -Esquerra (33) i Junts (32)- i gràcies a l'abstenció dels vuit diputats d'En Comú Podem, s'han aprovat els pressupostos del 2022.

Els comuns s'han abstingut en la votació als pressupostos
Els comuns s'han abstingut en la votació als pressupostos(ACN/Bernat Vilaró)

El debat ha servit per evidenciar la distància entre la CUP i l'executiu. La portaveu dels anticapitalistes, Eulàlia Reguant, ha negat que els comptes "responguin al moment actual" i ha acusat el Govern de fer "sociovergència republicana imparable".

El conseller d'Economia, Jaume Giró, ha defensat el projecte, i ha lamentat que no hagin comptat amb el suport de la CUP: "ens ha faltat la peça del 52%".

PSC, Cs, PPC i Vox també han criticat el pressupost, com era d'esperar, i els socialistes han considerat els comptes molt "continuistes".

El partit de Jèssica Albiach va tancar l'acord amb el govern ara fa dues setmanes. El pacte inclou punts com la creació d'un impost als ultraprocessats, la construcció d'un tramvia al Camp de Tarragona, la internalització del servei del 061 o la incorporació de càmeres a les llançadores de foam dels Mossos, entre d'altres.

Punts afegits al projecte de pressupostos incial que el govern va portar al Parlament a principis de novembre i que, com han dit uns i altres per activa i per passiva, són "més expansius que mai" i volen ser "els de la recuperació econòmica i social". 

Des d'aquell dia i fins arribar a l'aprovació d'aquest dijous, el procés no ha estat plàcid. En l'inici de les negociacions per tirar-los endavant, el govern va fixar la CUP com a soci prioritari, però els cupaires hi va tancar la porta fins en dues ocasions, malgrat els intents de l'executiu per sumar-los.

La CUP ha votat en contra dels comptes
La CUP ha votat en contra dels comptes(ACN/Sergio Ramon)

Quan el president Aragonès va obrir la negociació als comuns, el problema el va tenir amb els socis de Junts, que fins i tot el dia que el projecte va salvar el primer tràmit parlamentari -quan es van tombar les esmenes a la totalitat-, van acusar Esquerra de dibuixar "el preludi d'un nou tripartit".

En tot cas, salvats els esculls, els que seran els primers pressupostos del govern Aragonès ja tenen llum verda.
 

9 diputats confinats

Hi ha 9 diputats i diputades que no han pogut assistir al ple d'aquest dijous per estar confinats i confinades, ja sigui per ser positius de covid-19 o contactes estrets. El grup més tocat és el d'ERC, amb quatre diputats. Dels altres, n'hi ha dos Junts, un del PSC, un de Vox i un altre de Ciutadans.

També a causa de la pandèmia, a la sessió només hi han pogut assistir presencialment 72 dels 135 diputats i diputades del Parlament. La resta han hagut de delegar el seu vot, inclòs qui estigui confinat.

Salvador Illa, al ple del Parlament aquest dijous
Salvador Illa, al ple del Parlament aquest dijous(ACN/Bernat Vilaró)

El cap de l'oposició, Salvador Illa, sí que hi ha anat. És contacte estret de la presidenta de les Illes Balears, Francina Armengol, que ha donat positiu en covid, però el líder del PSC té una PCR negativa i està vacunat.
 

Barcelona també té pressupostos

Justament, l'abstenció dels comuns en la votació dels pressupostos catalans ha permès que Esquerra fes el mateix amb els comptes municipals. Així, l'Ajuntament de Barcelona també ha aprovat aquest dijous, en l'últim ple de l'any, el pressupost municipal per al 2022, amb l'abstenció dels regidors republicans.

L'alcaldessa Ada Colau al ple de Barcelona
L'Ajuntament de Barcelona també aprova el pressupost pel 2022(ACN/Blanca Blay)

Esquerra hi va votar en contra en l'aprovació inicial, a mitjans de novembre. En tot cas, els comptes van passar el primer tràmit amb els vots dels grups de govern, Barcelona en Comú i PSC, i els dos vots favorables d'Eva Parera i Óscar Benítez, de Barcelona pel Canvi, a més de la regidora no adscrita Marilén Barceló.

És exactament el que ha passat aquest dijous. Junts per Catalunya, Ciutadans i PP han mantingut el seu veto.
 

Els pressupostos al Congrés

I els tercers, els pressupostos generals de l'Estat, també entraran en vigor l'u de gener. Amb tota probabilitat, s'aprovaran dimarts que ve, dia 28 de desembre. És el dia que ha triat la presidenta el Congrés, Meritxell Batet, per convocar el ple extraordinari.

Els comptes del govern espanyol han tornat al Congrés perquè el Senat va aprovar aquest dimarts una esmena de Compromís en favor de les llengües cooficials amb els vots, per sorpresa, del PP.

L'esmena aprovada modificava els comptes i, per tant, ara el Congrés els ha de donar el vistiplau definitiu. El PSOE i el PP han avançat que donaran suport a l'esmena. En tot cas, si no hi ha més sorpreses, s'aprovaran.

ARXIVAT A:
Parlament de CatalunyaPressupostos de la Generalitat
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut