La delegació dels Comuns arriba al Palau de la Generalitat
La delegació dels comuns arriba al Palau de la Generalitat
Barcelona

Reunió extraordinària de govern després del no de Junts a negociar els comptes amb els comuns

Jordi Sànchez assegura que Junts no acceptarà que "per la porta del darrere" es canviïn els pressupostos presentats pel conseller d'Economia

RedaccióActualitzat

Pere Aragonès ha reunit d'urgència el govern aquest dilluns a dos quarts de nou del matí, després que Junts no hagi assistit a la trobada a Palau amb els comuns per negociar els pressupostos.

La trobada d'aquest diumenge que s'ha fet al Palau de la Generalitat amb els comuns ha durat gairebé tres hores. Des del govern se'n fa una valoració positiva i s'han emplaçat a continuar treballant les pròximes hores.

La valoració de la reunió per part de comuns no és tan positiva. Consideren que la negociació "està encallada" però estan disposats a continuar parlant. Des dels comuns s'han mostrat crítics amb el rebuig de Junts a asseure's a la taula amb ells. I dubten de si han "negociat amb el govern o només amb ERC".

Per aquesta raó demanen un gest del govern si volen comptar amb el seu aval i la retirada de l'esmena a la totalitat al projecte de pressupostos.

Són negociacions a contrarellotge, ja que queden menys de 24 hores perquè demà al Parlament comenci la tramitació dels comptes.

Ha estat la primera trobada després que ahir la CUP va anunciar que no retirava l'esmena a la totalitat als comptes del 2022 i que Esquerra apostés pels comuns per aprovar-los.

Per part de l'executiu, hi han assistit Laura Vilagrà, consellera de Presidència, Núria Cuenca, secretària de Presidència, Marc Ramentol, director general de Coordinació Interdepartamental, i Sergi Sabrià, director de l'Oficina d'Estratègia del President. 

Sense la presència de Junts

A la reunió no hi era cap representant del Departament d'Economia ni tampoc de JxCat. Fonts d'Economia han explicat que no hi han enviat cap representant perquè així ho ha acordat aquest matí l'executiva del partit, i han circumscrit la trobada d'aquest tarda al Palau de la Generalitat a unes converses entre ERC i els comuns a nivell polític i no tant pressupostari. 

En canvi, fonts republicanes al govern han assegurat a EFE que, en no enviar cap representant, Junts es desentén de la negociació dels pressupostos i no assisteix a la reunió decisiva amb els comuns.

Aragonès reunit amb Giró

Acabada la reunió amb els comuns s'ha sabut que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el conseller d'Economia i Hisenda, Jaume Giró, s'han reunit de forma paral·lela aquest diumenge a la tarda.

Segons han explicat a l'agència Efe fonts coneixedores de la reunió, la trobada entre Aragonès i Giró ha tingut lloc a les dependències presidencials del Palau de la Generalitat. No ha transcendit el contingut de la trobada.

Jordi Sànchez assegura que Junts no acceptarà que 'per la porta del darrere' es canviïn els pressupostos presentats pel conseller Giró
Jordi Sànchez assegura que Junts no acceptarà que "per la porta del darrere" es canviïn els pressupostos presentats pel conseller Giró

L'executiva de JxCat s'ha reunit al matí per valorar la negociació dels pressupostos. El secretari general del partit, Jordi Sànchez, ha assegurat aquesta tarda en una roda de premsa que Junts no acceptarà modificacions en els pressupostos:

"Ras i curt, allò que no vàrem acordar amb la CUP no ho acordarem ara amb comuns. Per tant, no hi haurà canvi de 180 graus, ni de 25 graus. JxCat no acceptarà que per la porta del darrere es canviïn els pressupostos presentats pel conseller Giró", ha afirmat Jordi Sànchez.

I ha afegit que Junts no sacrificarà uns bons pressupostos "per incorporar polítiques que ens poden abocar a repetir actuacions que veiem en institucions que no ens agraden com governen":

"No agafarem de referència les polítiques de l'Ajuntament de Barcelona, no deixarem que les nefastes polítiques que lidera l'alcaldessa Colau afectin el conjunt del país."

La seva aspiració, ha dit, és que la CUP, juntament amb ERC i Junts materialitzin els pressupostos. I ha demanat a la CUP que "per responsabilitat amb la ciutadania de Catalunya, demà retirin les esmenes i en permetin la tramitació".

Mà estesa del PSC

Alícia Romero, portaveu del PSC al Parlament de Catalunya, ha anunciat que els socialistes mantenen la "mà estesa" al president de la Generalitat, Pere Aragonès, per tirar endavant els pressupostos.

En la recta final de les negociacions per aprovar els comptes, Romero ha dit que els socialistes actuen "amb sentit de país" i per això reiteren el seu oferiment a Esquerra per tancar les negociacions pels comptes del 2022. Per la portaveu socialista, és "inèdit" que Aragonès no hagi obert un diàleg amb totes les formacions i menys encara amb el partit "que va guanyar les eleccions".

 

ARXIVAT A:
Pressupostos de la Generalitat ERCJxCatEn comú
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut