Les claus de l'acord del govern i comuns per als pressupostos del 2022

Els pressupostos del 2022 es podran aprovar dijous que ve i entraran en vigor l'1 de gener

Paula Florit GomilaActualitzat

El govern i En Comú Podem han tancat l'acord definitiu que permetrà que dijous que ve el Parlament doni llum verda definitiva als pressupostos per al 2022. D'aquesta manera, els que seran els primers comptes del govern Aragonès entraran en vigor l'1 de gener del 2022.

Les dues parts han formalitzat l'acord aquest dijous al Palau de la Generalitat, amb la fotografia del president Pere Aragonès i la líder d'En Comú Podem, Jéssica Albiach.

Una fotografia que, d'entrada, el govern hauria preferit fer-se amb la CUP. Els cupaires havien estat els socis preferents per aprovar els comptes fins que les bases van tancar-hi la porta i, dies després, l'assemblea del partit confirmava el no.

Les negociacions es van obrir llavors amb els comuns, sense evitar un altre episodi de tensió entre els socis de govern. De fet, en el primer tràmit parlamentari, des de les files de Junts van parlar de "preludi d'un nou tripartit".

En tot cas, els pressupostos s'aprovaran. Segons l'acord signat amb els comuns, volen "ser una eina útil per a la recuperació social i econòmica del país que signifiqui un clar canvi de rumb", per deixar enrere definitivament les retallades i fer les "transformacions social, verda, feminista i econòmica".

Jéssica Albiach i Pere Aragonès mostrant l'acord dels pressupostos aquest dijous
Jéssica Albiach i Pere Aragonès mostrant l'acord dels pressupostos aquest dijous (ACN/Sílvia Jardí)

Han previst la creació d'una comissió de seguiment amb tres representants del govern i tres dels comuns, que s'haurà de reunir cada tres mesos per avaluar-ne el compliment.

Les mesures que inclou ja s'havien fet públiques les últimes setmanes. Aquests en són els punts més destacats:
 

Nous impostos ambientals

L'acord preveu la creació d'un impost sobre emissions portuàries a grans vaixells -que ja s'ha començat a preparar aquest novembre- i un impost sobre les activitats econòmiques que generen gasos amb efecte hivernacle.
 

Impost a ultraprocessats

Com ja s'havia anunciat, l'any que ve es començarà a tramitar la creació d'un impost sobre aliments ultraprocessats. Els diners que es recaptin es destinaran a un nou fons per ajudar explotacions sostenibles del sector primari.
 

Rebaixa en l'IRPF per a les rendes més baixes

A partir de l'1 de gener, es modifica l'escala autonòmica de l'impost sobre la renda de les persones físiques. Tal com va avançar el conseller d'Economia i Hisenda, Jaume Giró, es crea un nou tram de base liquidable fins als 12.450 euros al qual s'aplicaria un tipus impositiu del 10,5%. Fins ara, aquest primer tram tributava al 12%.

També s'ha acordat que les famílies monoparentals es puguin deduir el lloguer de l'habitatge habitual. En concret, es podran deduir el 10%, fins a un màxim de 600 euros anuals.
 

Tramvia al Camp de Tarragona

Es destinaran 5 milions d'euros per iniciar les obres del tramvia del Camp de Tarragona, amb l'objectiu que comenci a funcionar com a molt tard a principis del 2026.

També es preveu destinar un milió d'euros a fer l'estudi informatiu del tramvia al Bages i mig milió més a l'avantprojecte del tramvia a la Costa Brava. També 250.000 per fer el mateix amb un tramvia al Pirineu i la mateixa quantitat a l'Ebre.

Es destinen 49 milions d'euros a la pacificació de la nacional 2 al seu pas pel Maresme i per instal·lar-hi un carril bici.
 

Internalització del 061

Entenent la importància que ha adquirit el servei d'atenció sanitària no presencial amb la pandèmia, el govern es compromet a gestionar de manera directa el 061, un cop finalitzi el contracte per gestionar-lo que té amb Ferrovial.

També s'ha acordat avaluar si es podria fer el mateix amb la gestió del 112.

El projecte dels pressupostos va superar el primer escull parlamentari ja gràcies als comuns, el 22 de novembre
El projecte dels pressupostos va superar el primer escull parlamentari ja gràcies als comuns, el 22 de novembre (ACN/Sílvia Jardí)

Més recursos per a la salut mental

L'acord preveu incrementar en 80 milions d'euros la partida per a polítiques de salut mental i addiccions, així com incorporar 233 nous professionals com a referents de benestar emocional comunitari. Actualment, n'hi ha 150 a Catalunya.

També se situa la prevenció del suïcidi com a prioritat de la salut pública.
 

Reforç a la salut bucodental

S'amplia fins a un mínim de 50,5 milions d'euros, 35,5 dels quals per a la població infantil, la partida destinada a salut bucodental. L'altra part es destinarà a adults vulnerables i embarassades.
 

Objecció de consciència vs. dret a l'avortament

Es comprometen a impulsar les accions necessàries, segons diu l'acord literalment, per evitar que l'objecció de consciència no signifiqui una vulneració dels drets de les dones en relació a la interrupció voluntària de l'embaràs. Es dona el cas que algunes dones s'han de desplaçar per exercir-los.
 

Més diners a polítiques d'habitatge

Com ja se sabia, els pressupostos inclouran el compromís d'arribar fins als 1.000 milions d'euros en polítiques d'habitatge. Els 251 milions d'euros que s'afegeixen al projecte inicial es destinaran al parc d'habitatges públic.
 

Fins a 76 milions per a la indústria

S'incrementa en 20 milions d'euros, fins als 76 milions, la dotació per al Pacte Nacional per a la Indústria, que ha de servir per impulsar la transformació del sector i afavorir la relocalització.
 

Càmeres a les llançadores de foam

L'acord estableix que el govern que el govern comprarà càmeres, amb vídeo i àudio, per situar a les llançadores de foam que utilitzen els Mossos d'Esquadra, perquè gravin els camps de visió d'aquests quan les facin servir.

La intenció és que, en cas que sigui necessari, es pugui comprovar el compliment dels protocols d'ús. Uns protocols que es modificaran. De fet, ja hi ha en marxa una comissió d'estudi del model policial al Parlament, presidida per la CUP.
 

El projecte del Hard Rock es manté

Pel que fa al punt sensible del macrocomplex Hard Rock, que Jéssica Albiach va assegurar que no tiraria endavant, segueix en actiu als pressupostos amb el compromís que no es farà cap tipus d'operació que pugui comportar un cost per a la Generalitat en relació amb el Consorci Recreatiu Turístic Vila-seca-Salou.

ARXIVAT A:
Pressupostos de la Generalitat Jéssica AlbiachPere AragonèsGeneralitat de Catalunya
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut