Aragonès rebutja negociar els pressupostos amb el PSC
Aragonès rebutja negociar els pressupostos amb el PSC (ACN/Marta Sierra)

Aragonès estén la mà als comuns i tanca la porta al PSC per aprovar els pressupostos

El president manté la CUP com a prioritat per tirar endavant els comptes, el dia que els cupaires n'han registrat l'esmena a la totalitat

Paula Florit GomilaActualitzat

Quan tot just començava l'activitat als passadissos i quan faltava mitja hora per a la sessió de control d'aquest dimecres, Salvador Illa ja ha volgut moure fitxa. Ha demanat a Pere Aragonès una reunió urgent per "desbloquejar la negociació dels pressupostos", l'endemà que la CUP ha decidit esmenar-los. Un oferiment que el líder del PSC ha volgut avançar en roda de premsa i que ha reiterat després en l'hemicicle. 

La resposta l'ha tingut dins del ple. Aragonès diu que té la porta del despatx oberta, però ha deixat clar que no té intenció de pactar amb els socialistes:

 "En política, no hi ha res gratis. El que avui pot semblar allargar la mà, demà implica la renúncia als plantejaments de la investidura i la legislatura." 

Aragonès ha estès la mà als comuns
Aragonès ha estès la mà als comuns (ACN/Marta Sierra)

Més seductor ha estat el plantejament amb els comuns. Després que Jéssica Albiach li ha retret que a data d'avui no hagi agafat el telèfon per trucar-los i s'ha tornat a oferir a asseure's per "millorar els comptes", el president li ha agafat el guant:

"Parlem-ne, seiem i mirem la possibilitat d'ampliar la majoria que va permetre la investidura amb una majoria més àmplia per poder facilitar aquest pressupost."

I aquesta tarda s'han reunit al Parlament. Per part dels comuns hi ha assistit la seva líder, Jéssica Albiach, i els diputats David Cid i Joan Carles Gallego. Segons fonts del govern, es tracta d'una primera reunió de caràcter polític per facilitar la tramitació dels pressupostos.

En acabar la trobada, el president Aragonès s'ha reunit amb el cap de l'oposició, Salvador Illa.


Rovira ofereix a la CUP "grups de treball" per fer un "nou embat"

La secretària general d'ERC, Marta Rovira, ofereix a la CUP "grups de treball" per preparar un "nou embat democràtic" i un "grup de seguiment" del procés de negociació del conflicte polític per facilitar "l'aprovació dels pressupostos".

Rovira ho ha dit des de Ginebra en una entrevista a Nació Digital. Sobre el nou embat, ERC coincideix amb la CUP que ha de ser tornar a votar, però Rovira creu que s'ha de fer "sense ser esclaus d'una data", a diferència dels anticapitalistes que volen un nou referèndum, acordat o no, abans que acabi la legislatura.


Junts, molest per l'oferiment als comuns

Un oferiment que sembla que no ha agradat als socis de govern. El portaveu de Junts, Albert Batet, ha retret a Pere Aragonès que "s'obri a majories no acordades" i ha cridat a "no desaprofitar la majoria independentista més gran de la història". 

Junts retreu al president que s'obri a 'majories no acordades'
Junts retreu al president que s'obri a "majories no acordades" (ACN/Rafa Garrido)

Això passaria per fer canviar d'opinió la CUP. Aragonès s'ha compromès a intentar-ho fins a l'últim segon, i de fet manté els cupaires com a prioritat. Des dels seus escons, no han fet cap referència als pressupostos i han deixat la negociació en la privacitat dels despatxos. Aquest mateix dimecres, Aragonès i la CUP ha tornat a reunir-se.

En tot cas, la CUP ja ha registrat l'esmena a la totalitat, seguint el mandat de la militància i a l'espera de la resposta del govern a la seva proposta.

La CUP proposa 5 punts al govern per negociar
La CUP proposa 5 punts al govern per negociar (ACN/Marta Sierra)

Els 5 punts que reclama la CUP

Es tracta d'un document amb 5 punts on demananen un canvi de plantejament. El primer, macroprojectes, on entraria el Hard Rock o els Jocs Olímpics d'hivern.

Un segon inclou les polítiques d'habitatge. Reclamen invertir 250 milions més en el parc públic.

El tercer parla de la fiscalitat. La CUP reclama que hi hagi un sistema de trams d'IRPF més progressiu que l'actual, entre altres coses.

El quart, el relatiu al procés independentista, i un cinquè i últim, el que anomenen el capítol repressiu, on entrarien qüestions com el paper de la Generalitat en les acusacions a persones que han participat en manifestacions i estan en algun procés judicial, per exemple per aldarulls.

Segons ha explicat la diputada Eulàlia Reguant a "Els matins de TV3", no es tracta d'un tot o res. Estan a l'espera de la resposta del govern i, en funció dels canvis que els plantegin en aquestes àrees, decidiran si retiren o mantenen l'esmena a la totalitat.

En tot cas, la decisió final estarà en mans de la militància. Reguant no ha concretat si es tornarà a repetir una consulta com la que han fet per decidir si presentaven o no l'esmena.

La data límit, dilluns que ve, 22 de novembre, quan se celebra el ple a la totalitat del projecte de pressupostos. El temps per presentar les esmenes s'acaba a les 10.30. Per ara, són clares les de Ciutadans, PP i Vox. Perquè cap d'elles tiri endavant, el govern necessita més vots en contra que a favor. Per tant, en tindria prou amb l'abstenció d'un grup.

ARXIVAT A:
Pere AragonèsParlament de CatalunyaPressupostos de la Generalitat
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut