Les claus dels pressupostos del govern Aragonès: més despesa i impuls dels fons europeus

Els comptes, que el conseller Giró ha portat al Parlament, on comencen el tràmit per ser aprovats, preveuen una despesa de 32.032 milions d'euros, un 18,6% més que els pressupostos del 2020, els últims aprovats

Paula Florit GomilaActualitzat

Els primers pressupostos del govern Aragonès preveuen una despesa per als departaments de 32.032 milions d'euros. Això són 5.022 milions més que en els últims comptes aprovats, els del 2020, prorrogats aquest any. Així doncs, l'increment de despesa és del 18,6%. Un augment, això sí, que en part consolida la despesa extra que ja s'ha hagut de fer aquest any per la pandèmia.

El conseller d'Economia i Hisenda, Jaume Giró, els ha presentat aquest dimarts al Parlament, un cop aprovats pel Consell Executiu.
 

Més de 2 milions dels fons europeus

Prop de la meitat de l'increment de la despesa es deu a l'impacte dels fons Next Generation, els fons europeus anti-Covid. Els pressupostos incorporen 2.142 milions d'euros que la Generalitat rebrà d'aquests fons.

Dins la carpeta d'ingressos, el govern també compta amb 1.487 milions de dèficit, un 0,6% del PIB català. Això situa el deute català en el 33,8% del PIB. L'aportació prevista del model de finançament és de 978 milions i els ingressos per la recaptació d'impostos s'incrementen en 588 milions d'euros, fins a arribar als 4.684. 

Distribució de la despesa prevista al projecte de pressupostos 2022

Salut, el departament amb més despesa

El departament amb la despesa més alta és Salut, amb 11.017 milions d'euros. Això és un 15% més que el 2020. D'aquests diners, es preveu invertir 585 milions a fer millores a CAP i hospitals  i s'ha previst una dotació extraordinària de 500 milions per fer front a les despeses de la pandèmia, mentre l'Estat no activi un nou fons Covid. Els comptes també preveuen crear 17.663 places noves de personal sanitari.


90 milions per al P2 gratuït

Educació se situa en el segon lloc del rànquing, amb una despesa prevista de 6.681 milions, un augment del 17,8% respecte als pressupostos del 2020. Entre aquests diners, hi ha els 90 milions previstos per fer el P2 gratuït el curs que ve.

Drets Socials, amb 3.869 milions, i Polítiques Digitals i Territori, amb 2.270, són els departaments en tercer i quart lloc per volum de despesa prevista. Entre les partides destacades, els 749 milions que es destinen a polítiques d'habitatge -410 milions més que el 2020.

El projecte també incrementa la despesa en Cultura fins als 385 milions, 85 més que el 2020, encara per sota del 2%. Per a la nova Conselleria d'Igualtat i Feminismes es destina un pressupost de 92 milions. 


Previsions de creixement optimistes

Després que el PIB va caure un 11,5% el 2020 per culpa de la pandèmia, l'economia catalana torna a créixer aquest any gràcies en gran part a l'impuls del consum de les llars, que ha crescut un 27,2% en el segon trimestre, i al creixement de la inversió, que es preveu que sigui de l'11,9% el 2022.

El govern també preveu que l'atur se situï l'any que ve en l'11,2%, per sota de la mitjana estatal, que situen en el 14,4% el 2022.
 

Comença el tràmit parlamentari

Ara, el projecte de pressupostos comença el camí per a la seva aprovació definitiva, que el govern voldria abans de Nadal. 

A partir d'aquest dimecres, els consellers presentaran els comptes desglossats per departaments davant les comissions parlamentàries. També s'obre el termini de 10 dies perquè els grups presentin, si ho volen, esmenes a la totalitat. En cas que n'hi hagi, es debatran i es votaran en un ple, previsiblement el dia 22. 

El govern manté la CUP com a prioritat per aprovar-los. Justament, els cupaires decidiran el cap de setmana si presenten esmena a la totalitat als comptes o si en permeten la tramitació. Si es decanten per la primera opció, el govern haurà de buscar altres suports, com podrien ser el PSC o els comuns. Això trencaria la dinàmica de blocs al Parlament.

ARXIVAT A:
Pressupostos de la Generalitat
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut