Barcelona

Els partits catalans busquen diferents "culpables" per a la trista imatge que ha donat el Prat

La classe política catalana ha reaccionat al caos a l'aeroport del Prat amb un intercanvi de crítiques virulentes que no ha deixat ningú lliure de culpa: ni treballadors ni Generalitat ni el govern de l'Estat, qui té les competències en matèria d'aeroports. Hi ha consens en el fet que l'aeroport de Barcelona no pot oferir al món la imatge que està oferint, però hi ha diferències a l'hora d'atribuir responsabilitats. Cal no perdre de vista que la gestió de l'aeroport és una de les grans assignatures pendents del nou Estatut, i això s'ha tingut molt en compte a l'hora de fer valoracions.

Actualitzat
El conseller de Relacions Institucionals, Joan Saura, i la seva dona i tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Imma Mayol, han viscut la crisi de l'aeroport del Prat des d'una doble condició: de líders polítics i d'afectats per la protesta. Disposats a marxar de vacances, s'han passat tres hores i mitja tancats en un avió fins que la Guàrdia Civil ha desallotjat tots els passatgers.

El conseller, que ha criticat la vaga salvatge dels treballadors d'Iberia, ha assenyalat que els fets demostren que el traspàs de la gestió de l'aeroport a la Generalitat és necessari. Per la seva banda, Mayol ha aprofitat per "posar un deu" als passatgers per la seva paciència.

Des de CiU, Oriol Pujol ha demanat en reiterades ocasions on eren els serveis mínims i què havia fet la Generalitat per resoldre la situació, i ha assegurat que fins a tretze hores després des de l'inici del caos el president no ha obert boca. Davant les crítiques rebudes, el govern català, a través d'un comunicat, ha informat que, des del primer moment ha estat en contacte amb el govern de l'Estat, com a administració competent, amb la direcció de l'aeroport i amb Iberia. El comunicat afegeix que el govern ha ofert la seva col·laboració.

Esquerra Republicana, en canvi, ha dirigit les crítiques cap a una altra banda. Joan Tardà ha posat en dubte que una situació semblant arribés a passar a l'aeroport de Barajas. El republicà ha assegurat que Aena, l'organisme que gestiona els aeroports espanyols, no hagués permès que el caos arribés a tant a Madrid, tant per la situació de pèrdua econòmica que suposa com pel desprestigi. ERC exigirà la compareixença al Congrés de la ministra de Foment, Magdalena Álvarez, per explicar el caos viscut al Prat.

Josep Piqué ha acusat el govern de falta de previsió i negligència. El líder del PP català assegura que el Ministeri de l'Interior és el principal responsable de la situació de caos viscuda al Prat i ha denunciat que "no pot ser que es paralitzin les pistes d'un aeroport internacional i que les forces de l'ordre no reaccionin".
Anar al contingut