Tikrit

Els jihadistes agafen el control de Tikrit, ciutat natal de Saddam Hussein

Els insurgents suNnites avancen enmig de la retirada de l'exèrcit i l'èxode de la població civil

RedaccióActualitzat

Després de Mossul, Tikrit. Els jihadistes, que avancen imparables a l'Iraq, han pres el control de la ciutat on va néixer Saddam Hussein, segons ha confirmat el Ministeri de l'Interior iraquià. També és el lloc on hi ha la principal refineria de petroli. 

La ciutat de Tikrit és uns 160 quilòmetres al nord-oest de Bagdad, i els insurgents sunites se l'han fet seva davant la retirada de l'exèrcit i enmig de l'èxode de la població civil.

A més de controlar la segona ciutat del país i bressol de Hussein, l'Estat Islàmic de l'Iraq i el Llevant (ISIL) s'ha estès cap a les províncies de Kirkuk i Salah ad-Din, on han ocupat diverses ciutats.

L'ISIL, que té el feu a la província d'Al-Anbar, pretén crear un estat islàmic a l'Iraq i a Síria.

El primer ministre iraquià, Nuri al-Maliki, ha denunciat una "conspiració" i ha cridat la població a rebel·lar-se contra els insurgents. Ara, la incògnita és si els rebels llançaran una ofensiva per conquerir Bagdad i què faran els Estats Units per evitar que al mig del Pròxim Orient hi hagi un país dominat per antics aliats d'Al-Qaeda. 

El governador de la província de Nínive, la  primera que va caure en mans d'aquests grups armats, ha acusat Siria  i també milicies iraquianes disconformes amb l'actual govern d'estar darrere d'aquesta ofensiva. Segons Turquia, però, qui la dirigeix és l'ISIL, organització que també lluita a Siria contra l'oposició i el règim d'aquell país.

Els seus milicians retenen una vuitantena de ciutadans turcs a la ciutat a Mossul, alguns dels quals pertanyen al cos consular. Turquia ha amenaçat d'intervenir-hi si no són alliberats. L'OTAN ha convocat una reunió urgent per estudiar la situació.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut