Foto d'arxiu de l'11 de març de 2006 que mostra una mesquita de fang a Tombuctú
Foto d'arxiu de l'11 de març de 2006 que mostra una mesquita de fang a Tombouctou, al nord de Mali (Foto: EFE)
Bamako

Els islamistes armats de Tombuctú estan disposats a "netejar" la ciutat de mausuleus

El grup armat islamista Ancar Al Din, que controla Tombouctou, al nord de Mali, ha destruït els mausoleus de Sidi Mahmud i de Sidi Moctac, i amenaça de "netejar" d'aquests llocs de pelegrinatge "contraris a l'islam" la batejada com "ciutat dels 333 sants".

RedaccióActualitzat
Sanda Ould Soumama, braç dret del cap d'Ancar Al Din, el grup armat islamista que controla Tombuctú ha declarat que està decidit a "netejar" la ciutat de mausuleus perquè considera que els pelegrinatges a aquests llocs són "contraris a l'islam".

"S'és o no s'és musulmà. Anem a eradicar tots aquests comportaments impropis de l'islam, que té les seves normes. Hem lluitat i lluitarem per aplicar la xaria (llei islàmica) a Mali", han comunicat els extremistes, que ja han destruït el mausuleu de Sidi Mahmud i el de Sidi Moctac, segons ha confirmat Akib Haidara, de la Universitat islàmica de Tombuctú. "Vam voler sortir a manifestar-nos, però els savis de Tombuctú ens ho van desaconsellar per por que ens disparessin", ha assenyalat Haidara, que ha qualificat els atacs d'aquest dissabte com "un crim contra la cultura universal".

Netejar "la ciutat dels 333 sants"

Per la seva banda, el govern de Bamako ha condemnat les profanacions en una nota de premsa i ha dit que els atacs constitueixen "un nou tipus d'agressió contra les poblacions del nord de Mali".

Aquests fets es produeixen després que la UNESCO decidís, dijous passat, inscriure els monuments de Tombuctú a la llista del patrimoni mundial en perill. Per la seva riquesa històrica, aquesta localitat ha estat batejada com la "ciutat dels 333 sants".
Anar al contingut