La decisió arriba després que el Parlament eliminés les llicències per edat (ACN / Mariona Puig)

Excedències retribuïdes i reduccions de jornada al Parlament cobrant fins al 100% als 60 anys

Les llicències per edat s'acaben, però, si s'aprova, el nou règim especial permetrà cobrar la jubilació màxima o bé reduir la jornada i el sou

RedaccióActualitzat

Els grups del Parlament han arribat a un acord per les condicions laborals que s'aplicaran a partir d'ara. La fórmula s'assembla a la que ja hi havia, però té algunes diferències.

De moment, però, s'han donat més temps per acordar què passa amb els 21 treballadors que es beneficien de les polèmiques llicències per edat: ho tornaran a debatre l'11 de juliol.

Amb el nou sistema, els funcionaris, a partir dels seixanta anys i sempre que els faltin cinc anys per jubilar-se, podran deixar de treballar o fer-ho menys hores.

Poden optar per l'excedència, que comporta deixar de treballar i rebre l'equivalent a la pensió, en funció del sou que es cobrés, amb el topall de la jubilació màxima.

L'altra possibilitat és la reducció de jornada. En funció del que s'escurci el temps treballat es percep entre el 80% i el 100% del sou.

Per cobrar el 100% del sou es podran acollir a una reducció progressiva de la jornada a partir d'una sisena part quan faltin cinc anys per a l'edat de jubilació fins a la meitat quan els quedi un any. També tindran l'opció de reduir-se la meitat de la jornada fins a la jubilació, amb la percepció del 80% i el 100% del sou, en funció del temps que falti per a la jubilació forçosa.

Perquè la proposta tiri endavant l'ha d'aprovar dijous la comissió d'afers institucionals. Després, els canvis pertinents s'hauran d'incloure als Estatuts de Règim i Govern Interiors (ERGI) de la cambra catalana. El Parlament és un dels pocs organismes públics que es regeixen per criteris laborals diferents dels del conjunt de la funció pública.

La CUP no s'ha sumat a la proposta. El partit està a favor que els treballadors de 60 anys puguin acollir-se a una excedència amb jubilació anticipada, per a la qual cobrarien durant cinc anys la pensió màxima; però estan en contra que es redueixi la jornada laboral als funcionaris amb una reducció màxima de salari del 20%, cosa que "perpetua el model de les llicències anteriors".

El règim especial de les llicències per edat es va suprimir a començament d'any, després que el diari Ara expliqués que el Parlament dedicava 1,7 milions anuals a pagar el sou de treballadors de més de 60 anys que no anaven a treballar.

 

ARXIVAT A:
Parlament de Catalunya
Anar al contingut