La mesa del Parlament suprimeix les llicències per edat del conveni dels treballadors

Un lletrat de la cambra acusa la secretària general d'obstaculitzar l'accés a la informació sobre els retirs daurats

RedaccióActualitzat

Nou canvi en les llicències d'edat als funcionaris del Parlament. La mesa ha aprovat ara suprimir del conveni dels treballadors de la cambra, el que s'anomena Estatut del Règim de Govern Intern, l'article que els permetia acollir-se a aquest privilegi. És l'article 79.

En concret, aquest règim permet als treballadors majors de 60 anys seguir cobrant el sou íntegre sense anar a treballar. Menys d'un mes abans que el diari Ara destapés la polèmica, la mesa ja havia modificat aquest règim. En tot cas, petits retocs que mantenien les llicències per edat.

Doncs bé, ara tornen a corregir-lo. Després de considerar-se la setmana passada que la rebaixa d'anys i l'enduriment de les condicions era insuficient, les llicències desapareixen del reglament.

Fonts de la mesa asseguren que l'article en qüestió es pot eliminar perquè no estem davant d'un conveni laboral. Caldrà, això sí, que primer que ho avali la Comissió d'Afers Interns de la cambra.

Quan això passi, s'haurà de negociar una sortida amb els 21 treballadors que ja n'estan gaudint. La mesa està pendent d'un informe dels lletrats per prendre decisions. S'ha de veure si el canvi pot tenir efectes retroactius i què passa amb les 12 persones que havien demanat afegir-s'hi però encara no cobraven. És probable que a almenys algunes se'ls pugui anul·lar aquesta concessió.


Guerra entre funcionaris

La polèmica sobre les llicències d'edat als treballadors del Parlament també enfronta funcionaris de la cambra. El fet que la periodista del diari Ara que va destapar-ho hagués d'esperar nou mesos per rebre la informació, ha obert una batalla entre els responsables de facilitar-l'hi.

En concret, entre el lletrat Antoni Bayona, membre de l'òrgan de garantia del dret a l'accés a la informació pública del Parlament (OGDAIP) i la secretària general, Esther Andreu.

En un escrit que ha lliurat aquest dimarts a la mesa del Parlament, el lletrat afirma que la periodista podria haver tingut les dades sobre les jubilacions d'or als treballadors de més de 60 anys "en uns 45 dies", i no pas el 14 de gener passat. I acusa Esther Andreu d'obstaculitzar el procés.

Els lletrats Antoni Bayona, a la dreta, i Xavier Muro parlant

L'OGDAIP, a què la periodista es va adreçar per rebre la informació després d'una primera resposta negativa, es va pronunciar a favor de lliurar-l'hi. I així, segons Bayona, ho va ordenar al departament responsable.

Però hi va haver una dimissió en aquest departament i, finalment, la reclamació de la periodista va acabar en mans de la secretària general. Bayona demana que la mesa obri una investigació interna per comprovar si persones com la secretària general, Esther Andreu, "s'han excedit".

En el seu escrit, inclou un paràgraf amb el títol "altres circumstancies anòmales" i hi apunta que Esther Andreu, en una reunió de la mesa, el va difamar, acusant-lo de mala praxi i de tenir un interès en la periodista del diari Ara.

Bayona va deixar el seu càrrec dins l'OGDAIP arran de tot plegat. De fet, els tres membres d'aquest òrgan van dimitir al desembre.

La secretària general del Parlament, Esther Andreu, sortint de la reunió de la Mesa
La secretària general del Parlament, Esther Andreu, sortint de la reunió de la Mesa (ACN/Rafa Garrido)


Andreu acusa Bayona de menysprear la feina de companys

Hores més tard, Esther Andreu ha negat "rotundament" les paraules d'Antoni Bayona i ha lamentat que hagi atès mitjans de comunicació "en horari laboral".

Andreu ha acusat l'exlletrat major de menystenir el reglament de la cambra, que reclama que els treballadors mantinguin "la deguda discreció sobre els afers que coneguin per raó de llur càrrec, i no fer ús de la informació obtinguda per a benefici propi".

També considera que Bayona "menysprea el treball de diversos companys del Parlament i conté insinuacions que no són pròpies d'un servidor públic" i "es posa en una posició de superioritat jurídica i moral, considerant-se en possessió de la veritat".

En aquest sentit, la secretària general defensa "la professionalitat i dedicació dels treballadors que presten el seu servei al Parlament".

Sobre la petició d'informació per part del diari Ara, assegura que, "contràriament a allò que s'ha publicat", el mes de maig de l'any passat es "va subministrar informació sobre les retribucions dels funcionaris i la llicència per edat a la periodista que ho va sol·licitar", independentment que posteriorment s'ampliés a requeriment de l'Òrgan de Garantia del Dret d'Accés a la Informació del Parlament (OGDAIP).

Pel que fa al bloqueig de l'OGDAIP, creu que el motiu que el va provocar va ser "l'actitud i el comportament" de Bayona cap a "una altra membre d'aquest òrgan".

ARXIVAT A:
Parlament de Catalunya
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut