El jaciment de Banys de la Reina completament cobert de cendres
El jaciment de Banys de la Reina completament cobert de cendres (@PAT_ARQ_VAL)
Calp

Els focs artificials de les festes de Calp cremen el jaciment romà de Banys de la Reina

L'Ajuntament de Calp avaluarà els "eventuals danys materials i patrimonials" que el foc hagi provocat

RedaccióActualitzat

El castell de focs de la festa major de Calp, a la Marina Alta, ha provocat un incendi al voltant del jaciment romà de Banys de la Reina.

Dissabte a la nit, mentre es feia el tradicional espectacle "Castell a la Mar", un dels focs d'artifici es va desviar i va calar foc en l'espai que ocupa el jaciment romà de Banys de la Reina. 

Aquest jaciment està considerat un dels conjunts romans més ben conservats de la Hispània romana. Només s'ha excavat un 25% de la superfície, però són visibles mosaics i restes de diverses vil·les romanes, pous d'aigua amb una sénia i un conjunt termal privat construïts durant els segles I-II dC.

Les flames es van escampar amb rapidesa per tot el solar que ocupen les restes arqueològiques
Les flames es van escampar amb rapidesa per tot el solar que ocupen les restes arqueològiques (@PAT_ARQ_VAL)

L'espectacle de foc, que està declarat festa d'interès turístic provincial, estava aquest any a càrrec de l'empresa F. A. Mediterrani.

Nombrosos espectadors que veien l'espectacle de focs artificials des de prop del jaciment arqueològic van alertar de les flames, que es van estendre molt ràpidament.

 

En aquestes imatges es pot veure com les flames es van escampar amb rapidesa en una zona que està envoltada d'edificacions.

 

 

 

En l'extinció de l'incendi van participar diverses dotacions de bombers dels parcs de Dénia, Benissa i Benidorm.

L'Ajuntament de Calp ha agraït la ràpida actuació dels bombers que ha evitat, diuen, "que s'hagués de lamentar cap dany personal". El consistori ha dit que els serveis tècnics municipals avaluaran aquest dilluns els "eventuals danys materials i patrimonials" que el foc hagi provocat  les restes arqueològiques de Banys de la Reina. 

Però ja han sortit veus que denuncien les conseqüències de fer el castell de foc tan a prop de les restes romanes:

 

 

El "Castell a la Mar" és un castell de focs aeroaquàtic que es dispara des de l'espigó de la platja de l'Arenal-Bol de Calp i que anualment congrega milers d'espectadors en aquesta població de la Marina Alta.
 


 

ARXIVAT A:
PatrimoniIncendis
Anar al contingut