Una persona s'injecta Ozempic, un dels fàrmacs per a diabètics que també actua contra l'obesitat (Ricardo Rubio / Europa Press)

Els fàrmacs contra l'obesitat, avenç de l'any per la revista Science

És un medicament desenvolupat per tractar la diabetis que té bons resultats per combatre l'excés de pes i els problemes de salut associats

Redacció / Agències

Els fàrmacs GLP-1 contra l'obesitat han estat escollits per la revista Science com l'avenç més destacat de l'any 2023. Es tracta d'un tipus de medicament desenvolupat fa gairebé 20 anys per tractar la diabetis que han guanyat popularitat pels bons resultats que han tingut per fer front a l'obesitat.

La publicació científica també valora que el medicament no només ajuda en la reducció de pes. I és que diversos assaigs clínics van descobrir que redueix els símptomes d'insuficiència cardíaca i el risc d'infart i ictus. 

Aquest fet, segons Science, "constitueix la prova més convincent fins ara que aquests fàrmacs tenen importants beneficis que van més enllà de la pèrdua de pes pròpia".

A més, hi ha altres estudis que investiguen si aquest medicament pot ajudar en l'Alzheimer i el Parkinson, en part perquè s'ha demostrat que actua sobre la inflamació cerebral.
 

També tenen efectes secundaris

Tot i això, Science també reconeix que aquests fàrmacs poden tenir "efectes secundaris", com problemes intestinals o pancreatitis.

I també generen incògnites com la potencial necessitat d'haver de prendre'ls indefinidament o la preocupació dels metges per persones que no presenten obesitat ni excés de pes però que els fan servir per aprimar-se ràpidament.

Sense oblidar el preu, que pot superar els mil dòlars al mes.

En qualsevol cas, segons la publicació, una cosa és clara: que aquestes teràpies estan canviant no només com es tracta l'obesitat, sinó també la manera d'entendre-la, com una malaltia crònica que té les arrels en la biologia i no en una simple errada de la força de voluntat, "i això pot tenir tanta repercussió com qualsevol medicament".
 

Modest avenç contra l'Alzheimer

A banda d'aquest avenç, la publicació científica n'escull 9 més, entre els quals figuren els descobriments en teràpies amb anticossos que poden alentir la neurodegeneració en malalts d'Alzheimer.

I és que dos medicaments han mostrat que alenteixen de manera clara "encara que modesta" el deteriorament cognitiu.

Cap dels dos fàrmacs s'acosta a la curació i tots dos comporten greus riscos, "però ofereixen noves esperances a pacients i familiars".
 

IA per predir la meteorologia

La intel·ligència artificial també té un lloc a la llista de Science, amb el desenvolupament de pronòstics meteorològics assistits per aquesta.

Diverses companyies tecnològiques han entrenat models d'IA per predir el temps amb fins a deu dies d'avançament i "amb una precisió que rivalitza o supera fins i tot els models tradicionals".

Els nous models "no són perfectes", però els investigadors esperen que millorin a mesura que comencin a aprendre de les observacions meteorològiques directes recollides pels sensors.
 

Altres avenços destacats

L'arribada de noves vacunes contra la malària, un estudi que suggereix que la Terra pot contenir un bilió de tones d'hidrogen, suficient per satisfer la creixent demanda com a combustible durant milers d'anys, o la pressió en diversos països per canviar la manera com es tracta els científics en l'inici de les seves carreres, són altres dels avenços destacats per Science.

 

ARXIVAT A:
Salut
Anar al contingut