Brussel·les

Els Estats Units veten la resolució de les Nacions Unides de condemna a Israel per la massacre de Beit Hanun

Washington s'ha encarregat de tombar la proposta de resolució que Qatar, l'únic país àrab representat al Consell de Seguretat, havia posat sobre la taula per condemnar Israel per la matança de dinou civils palestins durant un bombardeig, aquesta setmana, a Beit Hanun, a la franja de Gaza. Ni els canvis fets en el text per tal de suavitzar-lo, amb la incorporació d'una denúncia contra el llançament de coets palestins sobre territori israelià, ni l'eliminació de la petició inicial d'un alto el foc supervisat per l'ONU han aconseguit vèncer les reticències dels Estats Units.

Actualitzat
El document ha rebut els vots afirmatius de deu dels quinze països que formen l'òrgan de màxima decisió de les Nacions Unides. Quatre estats més s'han abstingut -el Regne Unit, Dinamarca, Eslovàquia i el Japó- però el vot negatiu dels Estats Units ha servit per descartar la resolució, ja que com a membre permanent del Consell té capacitat de veto.

La posició de Washington en aquesta qüestió ja era previsible, especialment després que el portaveu del Departament d'Estat advertís que el Consell de Seguretat no era el fòrum on havien de resoldre's els assumptes entre palestins i israelians.

L'ambaixador nord-americà a l'ONU, John Bolton, ha justificat el "no" dels Estats Units a la resolució de condemna contra Israel assegurant estar molestos pel llenguatge de la resolució: creuen que en molts punts és parcial contra Israel i plena de motivacions polítiques. Aquest llenguatge, ha afegit Bolton, no ajuda en la causa de la pau i la seva no-acceptació per part dels Estats Units en resolucions prèvies és coneguda.

La rebaixa del to de condemna, doncs, no ha servit per fer canviar de parer el màxim aliat d'Israel. En el text es demanava al govern d'Ehud Olmert que retirés les tropes a les posicions on eren abans del 28 de juny passat, quan després del segrest d'un soldat es van internar en territori de Gaza i van desencadenar l'actual onada de violència.

També s'instava la comunitat internacional a fer els passos necessaris per estabilitzar la situació i reprendre el procés de pau. Per això també es demanava que s'estudiés el possible establiment d'un mecanisme internacional per a la protecció de la població civil.

Israel ja ha mostrat la seva satisfacció pel veto nord-americà i ha qualificat el projecte de resolució de "desequilibrat". Per contra, l'Autoritat Nacional Palestina considera que la decisió dels Estats Units no farà més que encoratjar Israel a continuar la seva escalada contra el poble palestí.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut