Miquel Buch, aquest dijous, durant la seva intervenció al Parlament (ACN)
Miquel Buch, aquest dijous, durant la seva intervenció al Parlament (ACN)
Barcelona

Els delictes creixen un 11% en un any enmig de la reclamació de més places de mossos

El Parlament ha aprovat aquest dijous la convocatòria de 750 places per als Mossos i 250 per als Bombers

RedaccióActualitzat

El Departament d'Interior admet que els delictes han augmentat el 2018 a Catalunya, en relació a l'any anterior. El creixement ha estat d'un 11,11%, tot i que el conseller Miquel Buch subratlla que també s'han incrementat les detencions, i en un percentatge superior, un 11,55%. Unes dades difoses el mateix dia que el Parlament ha donat el vistiplau a la creació de mil noves places per als Mossos d'Esquadra (750) i per als Bombers (250).

Sobre l'augment de la delinqüència, Miquel Buch ha admès a la cambra catalana que amb els furts hi ha un problema i insta tothom a posar-hi remei:

"Abans quatre furts era presó, ara quatre furts és sanció. Entre tots podem contribuir a atacar la multireincidència perquè sinó se'ns fa difícil fer la feina policial quan veus que no va acompanyada de la tasca judicial."

És per això que insta Ciutadans, que és la formació que l'ha interpel·lat, a fer força a Madrid per aconseguir-ho.

Pel que fa a la convocatòria de les places tant als Mossos com als Bombers, el Parlament ho ha aprovat sense cap vot en contra. La CUP s'ha abstingut perquè manté que la policia prioritza els desnonaments dels més febles.

 

Llum verda a 750 noves places per als Mossos 


Vistiplau crític de l'oposició


Malgrat donar-hi suport, els grups de l'oposició han carregat contra el govern, sobretot per les condicions en què treballen aquests dos cossos. De fet, aquesta mesura arriba després de diverses mobilitzacions tant dels Bombers com de la policia catalana.

El conseller Buch ha reconegut que la plantilla tenia un dèficit de fa temps i que amb aquestes places no n'hi ha prou. S'ha compromès a "seguir empenyent" per incorporar nous efectius. Ha dit que aquesta convocatòria "és una demostració no d'intencions, sinó de fets" encaminada a "millorar les polítiques d'emergències" i avançar cap a "una Catalunya més segura".

Des de Ciutadans, el diputat Matías Alonso ha lamentat que per al "el club de fans de Waterloo" les forces de seguretat no siguin "una qüestió essencial", i ha advertit al govern que és "essencial tocar amb els peus a terra i començar a governar com toca, amb lleialtat a l'ordenament democràtic".

Des dels populars, Xavier García Albiol ha dit que la convocatòria d'aquestes noves mil places és "la visualització d'un fracàs dels últims vuit anys" de la Generalitat, ja que considera que la situació d'aquests dos cossos "no ha estat culpa ni responsabilitat del govern d'Espanya de torn."

El diputat socialista Carles Castillo ha dit que la situació dels Mossos i els Bombers "és desesperada", alhora que és "desesperant" l'actitud del govern. "La seguretat s'ha podrit" a Catalunya, ha lamentat Castillo, que ha acusat l'executiu de Torra de tractar-los "amb menyspreu i passotisme".

Joan Josep Nuet, de Catalunya en Comú Podem ha demanat a Buch que convoqui una reunió entre els portaveus de tots els grups parlamentaris per tractar els reptes de la seguretat, mentre que la representant de la CUP Maria Sirvent ha explicat que s'havien abstingut perquè l'augment d'efectius de Mossos perpetua un model de seguretat "punitiu i repressiu, contrari als drets humans.".

 

ARXIVAT A:
PolicialMiquel BuchMossos d'Esquadra
Anar al contingut