Un dels dos cotxes de la Guàrdia Civil destrossats el 20 de setembre del 2017 davant de la Conselleria d'Economia

Els cotxes de la Guàrdia Civil el 20S: 7? 6? 2? Devastats? Destrossats? I les armes?

Els totterrenys malmesos durant la concentració davant d'Economia el 20 de setembre del 2017, prova clau de la Fiscalia per justificar el delicte de rebel·lió

RedaccióActualitzat

Bona part de l'interrogatori de la Fiscalia a Jordi Sànchez aquest dijous al Tribunal Suprem s'ha centrat en els cotxes de la Guàrdia Civil malmesos davant la Conselleria d'Economia.

És una de les proves mostrades per la Fiscalia per acusar de rebel·lió tant Sànchez com el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart. Unes proves que ja apareixen àmpliament en els informes de la Guàrdia Civil.

 

 

Segons es desprèn de les preguntes que està fent la Fiscalia als acusats, aquests cotxes són una mena d'icona de la violència del que va passar aquell dia. La matinada del dia 21, la grua es va endur els cotxes policials de davant la Conselleria d'Economia i els van portar al port de Barcelona.

Ràpidament, a primera hora del matí, la Guàrdia Civil ja en va fer una extensa inspecció i un estudi fotogràfic. Dels dos cotxes més malmesos n'adjunten més de 100 fotografies, del davant, el darrere, dels laterals i de dins, amb adhesius, brutícia i desperfectes a l'interior.

 

En l'informe descriuen amb tot detall alguns desperfectes en el sistema de comunicacions i rodes punxades. La Guàrdia Civil, en uns pressupostos que s'inclouen en la causa, va xifrar en 135.000 euros el cost d'arreglar els totterrenys.


Els cotxes "devastats"

Però a les imatges de la protesta davant de la Conselleria només s'hi havien vist dos cotxes i la sorpresa va saltar en l'interrogatori a l'exconseller Joaquim Forn per part del fiscal Fidel Cadena, que es basava en aquest informe de la Guàrdia Civil sobre 7 cotxes: 3 totterrenys logotipats i 4 utilitaris:

Fiscal Fidel Cadena: "Sap que eren 7 cotxes?"

Joaquim Forn: "Em sembla que eren 2."

Cadena: "Eren 7."

Forn i Cadena van tenir un tens intercanvi quan l'acusat li va dir que només havia vist dos cotxes "devastats", el fiscal li va respondre que ell havia dit "destrossats", i Forn li va insistir que no, que Cadena havia dit "devastats".

 

"No li va semblar greu, o no pacífic?"

També l'exconseller de Territori i Sostenibilitat, Jordi Turull, va ser interrogat en relació amb els cotxes de la Guàrdia Civil, en aquest cas pel fiscal Jaime Moreno.

A les preguntes d'aquest fiscal sobre la situació i sobre un tuit que va publicar, Turull va lamentar que es fessin malbé els cotxes, i va destacar l'actitud pacífica del "99% de la gent" concentrada davant de la Conselleria d'Economia.

El fiscal va insistir en aquest punt, precisant el nombre de cotxes, i li va preguntar si no li semblava greu, i el president del tribunal, Manuel Marchena, el va tallar:

Jaime Moreno: "Van ser 3 Nissan Patrol i 4 vehicles, destrossats."

Jordi Turull: "Això dels 7 no ho sabia, jo havia vist... sempre he vist dos vehicles."

Jaime Moreno: "I no li va semblar greu, o no pacífic, que es destrossessin d'aquesta manera?"

Manuel Marchena: "Sobre aquest punt se li ha preguntat. Ha dit que aquest tuit estava adreçat a la gent pacífica que havia intervingut... Ell cataloga així allò de què va tenir notícia, i, respecte dels altres esdeveniments sobre els quals està volent centrar la pregunta, ell ja ha dit que no els pot valorar perquè no els va conèixer, no els va veure, i només es dirigia a la gent pacífica."


Sànchez rebaixa a 6 els cotxes danyats

Ha estat aquest dijous, durant l'interrogatori a Jordi Sànchez per part d'un altre fiscal, Javier Zaragoza, que s'han sabut més detalls sobre el que es creu que els va passar als cotxes.

A les preguntes de Zaragoza, Sànchez va dir que no va saber que els cotxes havien tingut desperfectes fins a la tarda, quan va veure'ls coberts d'adhesius.

Igual que Forn i Turull, l'expresident de l'ANC va dir que ell sempre havia pensat que eren només 2 els cotxes afectats, i va rebatre a Zaragoza la xifra de 7 cotxes, rebaixant-la a 6, perquè va considerar que el setè vehicle no havia rebut danys reals.

Sànchez va afirmar que ell sempre va condemnar que s'haguessin fet malbé els cotxes, però es va preguntar com havia passat tot:

"Com és que no hi ha cap imatge, cap, sobre com s'estan produint aquests danys sobre aquests vehicles?"

 

Sànchez va respondre ell mateix a la pregunta, afirmant que no s'havien produït "per un alçament puntual", sinó que segurament va ser per l'acumulació d'accions individuals al llarg de tot el dia.

Sànchez es va enfadar molt amb el fiscal quan va considerar que aquest li havia atribuït haver afirmat que els danys els havia provocat la mateixa Guàrdia Civil.


Els informes de la Guàrdia Civil

El recull fotogràfic aportat al judici en els informes de la Guàrdia Civil, de fet, agrupen tots els cotxes del cos que eren a la Rambla de Catalunya aquell dia: els 3 totterrenys amb els logotips del cos i 4 turismes sense logotipar, d'"incògnit".

Els 2 cotxes destrossats eren els dos Nissan Patrol que van sortir a totes les imatges. El tercer totterreny va quedar amb alguna roda punxada i amb molts adhesius enganxats.

 

I els danys dels altres quatre vehicles, els turismes sense logotipar, eren menors, sobretot en alguns que només tenien una rascada lateral, o on s'havia enganxat un adhesiu amb l'estelada.

 

 

Delicte de danys, com a màxim

L'estat en què van quedar els cotxes, juntament amb les crides a la mobilització i les suposades dificultats per portar a terme el registre judicial, són les proves en què es basa la Fiscalia per acusar Jordi Sànchez i Jordi Cuixart de rebel·lió i per demanar-los 17 anys de presó. Un delicte inflat en excés per alguns juristes, que hauria de quedar reduït a danys menors.

David Aineto, penalista: "Aquesta violència exercida sobre dos cotxes, que no set, sinó dos cotxes de la Guàrdia Civil, en tot cas, si fos algun delicte, seria de danys, del qual no són acusats les persones que tenim ara mateix al Tribunal Suprem. El delicte de danys no hauria comportat una presó preventiva ni una inhabilitació professional."

Marc Molins, penalista: "Causant danys en dos vehicles es pot arribar a afectar el bé jurídic i l'estabilitat constitucional? Al meu entendre, la resposta és no. Ni en termes de causalitat, perquè probablement qui va causar aquells danys no estava plantejant-se alterar l'ordre constitucional, ni en termes d'intensitat."

Durant tot el dia, periodistes i manifestants van enfilar-se a uns cotxes policials on, segons els Mossos, la Guàrdia Civil havia deixat dues armes llargues.

Quan els cotxes ja estaven inutilitzats, Sànchez i Cuixart van pujar-hi, ja de nit, per poder comunicar des d'un lloc elevat als manifestants que la concentració quedava desconvocada.

 

I les armes?

Un tema a banda són les armes que la mateixa Guàrdia Civil va dir que hi havia durant l'escorcoll a Economia a dins dels cotxes, que no estaven tancats amb clau.

Segons la declaració de Sànchez, un tinent de la Guàrdia Civil li va explicar el problema, ell va comunicar-ho als Mossos i finalment es va organitzar un grup de voluntaris del servei d'ordre de l'ANC per envoltar els vehicles i evitar que ningú les agafés.

De les armes, però, no se'n va parlar gaire més durant l'interrogatori a Sànchez; s'haurà de veure si tornen a aparèixer en la declaració de l'altre líder encausat per aquells fets, Jordi Cuixart.

 

ARXIVAT A:
Judici procésProcés català
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut