Fernàndez ha regalat un tren dels Ferrocarrils de la Generalitat a Capella com a símbol del traspàs
Fernàndez ha regalat un tren dels Ferrocarrils de la Generalitat a Capella com a símbol del traspàs (ACN/Mariona Puig)

Els consellers Capella i Mascort: continuisme a Acció Climàtica i renovació a Territori

La candidatura de Jordà al Congrés l'ha aprofitada Aragonès per remodelar tres conselleries, inclosa la de Territori, assumida per ERC després que Junts va marxar del Govern

RedaccióActualitzat

Finalment el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha aprofitat el relleu de Teresa Jordà al govern per canviar els titulars de dues conselleries més, les de Territori i Educació.

El relleu de Jordà al capdavant d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural era obligat, després que ERC l'escollís aquest dissabte com a número 2 al Congrés per les eleccions del 23J.

Els altres dos relleus, en canvi, són per encarar els gairebé 2 anys que queden de legislatura "amb energies renovades", segons ha dit Aragonès quan els ha anunciat.


Continuisme a Acció Climàtica

En el cas de Jordà, Aragonès ha optat pel continuisme, substituir-la pel número 2 del departament, David Mascort i Subiranas, de 54 anys, i exalcalde de Vilablareix.

Llicenciat en Econòmiques i Empresarials, Mascort va començar la carrera política a ERC a la demarcació de Girona, i era secretari general del departament des de principis del 2016.

Per tant, el nou conseller assumeix la màxima responsabilitat a Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural amb més de 7 anys d'experiència en un dels principals càrrecs del departament.

Ja ha estat un dels artífexs de la gestió dels 30 mesos de sequera, una problemàtica alleujada per les pluges recents, però que no hi ha cap garantia que els pròxims mesos no s'agreugi.

De moment, però, podrà ajornar l'aplicació de les mesures més restrictives que s'havien planificat, i haurà de decidir si es poden aixecar les que hi ha o no.

En el traspàs de carteres, tant la consellera sortint com el seu relleu han destacat la feina conjunta. 

Teresa Jordà i David Mascort, en el traspàs de carteres d'Acció Climàtica
Teresa Jordà i David Mascort, en el traspàs de carteres d'Acció Climàtica

"Feliç perquè qui ha estat secretari general i la meva mà dreta i esquerra esdevé avui conseller. Era el millor regal que em podien fer, per estar convençuda que aquest gran equip d'aquest Departament continuarà la feina que el president ens va encomanar", ha afirmat Jordà.

Mascort ha situat la transformació verda i la sequera com a reptes que ha d'entomar, sense oblidar els sectors agrícola, ramader, pesquer i alimentari. "Tot el que ens hem compromès a fer ho farem. Segur que no ens desviarem del camí", ha manifestat, destacant que seria "absurd" renegar dels projectes que ell mateix ha contribuït a tirar endavant.

Al partit Mascort és el president de la Federació Regional de Girona, i en el passat també ha estat vicepresident del Consell Comarcal del Gironès, entre altres càrrecs institucionals.

Els altres relleus han tingut altres motivacions, especialment el d'Anna Simó per Josep Gonzàlez-Cambray a Educació, que ha viscut dos anys força conflictius.

Renovació a Territori

Pel que fa a l'altre relleu, el d'Ester Capella per Juli Fernàndez a Territori, aquest ha estat conseller des que a l'octubre va assumir el càrrec després de la sortida de Junts de govern.

En el moment de fer el canvi de cartera, Fernàndez ha sorprès amb el regal d'una miniatura d'un tren de Ferrocarrils de la Generalitat. "Volem tots els trens i totes les vies i continuarem treballant per això. Volem que sigui un signe que anirem cap allà", ha argumentat el conseller sortint. 

Capella ha replicat que "els trens de Catalunya sempre van a algun lloc" i ha afegit que "sabem molt bé cap on han d'anar". Ha agraït el "bon llegat" de Fernàndez i ha afegit que espera "estar a l'altura i no decebre els ciutadans d'aquest país" ni el president que li ha encomanat la conselleria. 

En els 8 mesos al càrrec, Fernàndez, que era l'únic conseller que encara era alhora diputat al Parlament, no ha aconseguit arribar a cap acord amb el PSC pel que fa a la B-40.

El ja pràcticament exconseller ha agraït a Aragonès "la confiança" durant aquest temps, i ha confirmat que es concentrarà en la feina de diputat:

Capella ensenya el tren que Fernàndez li ha regalat com a símbol del traspàs
Capella ensenya el tren que Fernàndez li ha regalat com a símbol del traspàs

A diferència del cas de Mascort, la seva substituta ja té experiència al consell executiu: Capella, de 60 anys, que és jurista de professió, va ser consellera de Justícia entre el 2018 i el 2021.

Va començar la carrera política el 2007 com a regidora i portaveu d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona, i el 2015 va fer el salt a Madrid, com a diputada al Congrés per ERC.

Va deixar-lo el 2018 per encarregar-se de Justícia, i fa un any va tornar a Madrid com a delegada del govern, però ja tenia previst tornar a Barcelona, perquè en les municipals va ser elegida regidora a l'Ajuntament per segona vegada.

Finalment, però, no assumirà aquest càrrec, sinó que es posarà al capdavant d'una conselleria força complicada, la de Territori, en què, entre altres reptes, haurà d'intentar materialitzar el traspàs de Rodalies, reclamat des de fa molts anys.

 

ARXIVAT A:
Pere AragonèsCrisi de govern
Anar al contingut