Barcelona

Els canvis a la política de privacitat de Google destapen la imatge que el buscador té de l'usuari

Cada cop Google té més serveis i està més present a la vida dels usuaris d'internet. Chrome, Gmail, Google+, Reader, Maps o el mateix buscador són només algunes de les eines que fan més fàcil moure's per la xarxa. Però també són una font de dades. A través d'aquests serveis, la companyia del cercador pot saber els interessos i fins i tot l'edat i el sexe dels seus usuaris. Fins ara, aquesta informació estava fragmentada en cada servei, però Google vol unificar-la sota una sola política de privacitat. Aquest canvi està posant al descobert com Google categoritza els seus usuaris i deixa alguns errors curiosos en les dades.

Felip GordilloActualitzat
Google aprofita la informació que extreu de les cerques i els interessos dels usuaris per personalitzar el seu negoci de publicitat. Si el buscador veu que en un correu de Gmail  apareix una paraula sobre ordinadors, al costat del missatge ens sortiran uns anuncis sobre botigues de tecnologia.

Aquesta manera d'actuar ha posat el focus sobre la política de privacitat de Google, perquè algú – una màquina - està llegint els correus privats per  inserir-hi la publicitat. El mateix passa amb les cerques que fem o amb els +1 que col·loquem. Si no hem especificat el contrari, Google utilitza aquesta informació per crear-se un perfil de l'usuari: edat, sexe i preferències. Per conèixer la informació només cal accedir a la pàgina de preferències d'anuncis.

La unificació de la política de privacitat del buscador ha tornat a posar de relleu aquesta opció i ha destapat alguns casos curiosos, especialment en l'apartat demogràfic. Tal com diu Google: "podem deduir la teva edat i el teu sexe en funció dels llocs web que hagis visitat". Però de vegades s'equivoca. Segons recull Enrique Dans en el seu blog, diverses dones s'han queixat que les categoritza com a homes només perquè les seves cerques es basen en temes de tecnologia.

Google ofereix la possibilitat de retocar aquesta informació i també d'esborrar-la completament. A més, pel que fa a la política de privacitat, el buscador ofereix unes eines per controlar millor què deixem que sàpiga i què volem mantenir amagat de nosaltres.


Anar al contingut